Events09.09.2009

PICNIC09: “Game God” Peter Molyneux


picnic09-game-god-peter-molyneux.jpg
picnic09-game-god-peter-molyneux.jpg

De lijst met sprekers voor PICNIC09 staat bol van bekende namen. Voor liefhebbers van videogames springt er echter één direct in het oog: Peter Molyneux. Al sinds 1982 is deze “Game God” actief in de games-industrie. In die periode begon Molyneux met het distribueren, bedenken en ontwikkelen van games voor Atari en Commodore64. Zijn grote doorbraak kwam echter in 1987, toen hij niet alleen een nieuwe game, maar eigenlijk een heel nieuw genre introduceerde.

De lancering van de game “Populous” betekende namelijk niet alleen de doorbraak van Molyneux en zijn net opgerichte Bullfrog Productions, het was ook de eerste “god game“, waarbij de speler de volledige controle en vrijheid krijgt iets (een stad, een stam, een levensvorm) op te bouwen. De game bleek razend populair en is nog steeds een van de meest succesvolle god games ooit. Naast de – wat minder succesvolle – opvolger van “Populous” bracht Molyneux samen met Bullfrog ook nog games als  “Theme Park” en “Dungeon Keeper” uit, alvorens de studio in 1995 werd overgenomen door de Amerikaanse game-gigant Electronic Arts.

Molyneux bleef nog even in dienst van EA, maar besloot in 1997 toch weer een nieuw bedrijf op te richten: Lionhead Studios. Het duurde echter tot 2001 tot Molyneux’s naam weer aan een game werd gekoppeld. De verwachtingen rond “Black&White” waren hooggespannen, nadat Molyneux toegezegd had niet alleen de game te bedenken, maar er ook aan mee te programmeren. Toen de game uiteindelijk op de markt kwam, werd het al snel een succes. Gamerecensisten blijven echter sceptisch. Veel van hen zijn nog steeds van mening dat de game een van de meest overrated videogames ooit is. Intussen is Lionhead gegroeid tot één van de grootste studios in de wereld, met de “Fable“-games (en Molyneux) als uithangbord.

In 2006 werd Lionhead overgenomen door Microsoft Game Studios en werd Peter Molyneux Creative Director van Microsoft Games Studios Europa. Hij zal echter geen kans onbenut laten om te benadrukken dat hij toch vooral games zal blijven ontwerpen voor Lionhead.

Op de donderdagochtend van PICNIC09 zal Molyneux de bezoekers van zijn presentatie een voorproefje geven van enkele nieuwe ontwikkelingen uit de Microsoft Games Studios die, naar eigen zeggen, zullen zorgen voor een verbazingwekkende user experience.

MET KORTING NAAR PICNIC: Dutchcowboys mag zijn lezers een korting van 15% aanbieden op entreekaarten voor Picnic09. Gebruik de code Mdutch0815 op de bestelpagina om je korting direct te verwerken.

Verder lezen over Game

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

IKEA heeft een nieuwe doelgroep op het oog: gamers. En een van zijn nieuwe Brannboll-meubels klap je snel weg als er iemand komt.

Gaming16.04.2024

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat Mario al meer dan 40 jaar exact dezelfde leeftijd heeft? Wat als dat niet zo was? AI weet het.

Gaming14.04.2024

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het