E-mail02.03.2010

AwayFind: mis nooit meer een belangrijke e-mail


awayfind-mis-nooit-meer-een-belangrijke-.jpg
awayfind-mis-nooit-meer-een-belangrijke-.jpg

[Steven Post Uiterweer] Voor webredacteur.nl ben ik regelmatig op zoek naar handige tools voor webredacteuren en freelancers. In mijn zoektocht stuitte ik vorige week op AwayFind, een krachtige webapplicatie die niet alleen in staat is je e-mail te filteren op basis van je persoonlijke criteria, maar je belangrijkste mail ook meteen via meerdere kanalen zoals Twitter of sms kan doorsturen. Je hoeft je e-mail niet eens zelf gelezen te hebben om toch altijd en overal op de hoogte te blijven van de belangrijke berichten die in je inbox belanden.

AwayFind is een idee van Jared Goralnick en bestaat inmiddels al ruim een jaar. De features zijn met de nieuwe versie Orchant onlangs echter aanzienlijk uitgebreid. Ondanks de positieve kritieken uit de Verenigde Staten lijkt de dienst vooralsnog niet overgewaaid naar Nederland. Gek, want de dienst is ook in Nederland volledig operationeel.

Na het registreren kun je op je persoonlijke account e-mailadressen toevoegen en je e-mail filteren op basis van je persoonlijke voorkeur: je bepaalt zelf aan de hand van een aantal criteria – bijvoorbeeld afzender, trefwoorden, mails met een hoge prioriteit – wat een belangrijk bericht is en via welk kanaal je op de hoogte wilt worden gebracht. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Direct Message via Twitter of een bericht via Google Talk. Ook kun je je e-mail automatisch door laten sturen naar bijvoorbeeld een collega, mocht een klant direct om hulp verlegen zitten. Zonder computer of internetverbinding is de dienst overigens ook te gebruiken. Notificaties kunnen namelijk ook per sms en zelfs via een voorleescomputer per telefoon verstuurd worden. Dat werkt ook via Nederlandse providers, bleek uit mijn test voor TEED.nl.

In het voorkeursmenu kun je eventueel meerdere telefoonnummers (zonder +31 en ook de 0 van 06 moet je weglaten) opgeven, die je door middel van een code moet verifiëren. Om Twitter te ‘activeren’ is een vergelijkbare handeling nodig. In dat geval moet je eerst @AwayFind volgen. Vervolgens krijg je de code als DM toegestuurd.

Een andere interessante feature is de mogelijkheid een autorespons met een link naar je AwayFind contactpagina te sturen. Bij het aanmaken van een account krijg je automatisch een eigen contactpagina, waar je bepaalde contacten eventueel naar kunt doorverwijzen in een autorespons. De autorespons is verder overigens volledig naar eigen smaak in te richten. Als Orchant-gebruiker kun je ook zelf bepalen wie je autorespons en AwayFind contactinformatie mag ontvangen. Op die manier kun je bijvoorbeeld collega’s uitsluiten die deze informatie niet nodig hebben. Je kunt ook instellen hoe vaak je AwayFind berichten wilt laten verzenden. Op die manier voorkom je dat personen die jou met regelmaat mailen iedere keer een bericht van AwayFind ontvangen.

Op dit moment bevindt Orchant zich nog in de bètafase. Er wordt namelijk nog hard gewerkt aan een betere integratie met populaire e-maildiensten als Gmail en Outlook. Om die reden wordt de dienst, net als Google Wave, gefaseerd uitgerold en moet je uitgenodigd worden om gebruik te kunnen maken van de dienst. Op de website kun je wel een ‘request invite‘ indienen. De ervaring leert echter dat een verzoek indienen via Twitter sneller gaat. Bekijk ook het YouTube-kanaal met videohandleidingen.