Cybercrime23.04.2013

Het aantal DDoS-aanvallen is wereldwijd met meer dan 200% gestegen


Akamai heeft zijn ‘State of the Internet‘-rapport over Q4 van 2012 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal DDoS aanvallen wereldwijd blijft toenemen. In het laatste kwartaal van 2012 gebeurde dit met maar liefst 200%.

Verder laat het rapport zien dat de gemeten snelheid van mobiel internet in Nederland sterk achter blijft ten opzichte van andere Europese landen. De gemeten mobiele pieksnelheden zijn de laagste in Europa. Het rapport is gebaseerd op data die zijn verzameld met behulp van het Akamai Intelligent Platform en welke tezamen globale statistieken opleveren omtrent verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en beschikbaarheid van netwerken.

het-aantal-ddos-aanvallen-is-wereldwijd-.jpg
het-aantal-ddos-aanvallen-is-wereldwijd-.jpg

DDoS-aanvallen: +200%

Voor het eerst geeft dit rapport inzicht in Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS), zoals gemeld door klanten van Akamai. Over het hele jaar 2012 werden er in totaal wereldwijd 768 DDoS-aanvallen gemeld en dat is ruim 200% meer dan in 2011. Verdeeld naar sectoren waren handelsbedrijven het populairst: 35% van de aanvallen was hier op gericht. Goede tweede was media en entertainment (22%), gevolgd door bedrijven inclusief banken (20%), high-tech (14%) en overheid (9%). Opmerkelijk is nog dat deze 768 aanvallen door 413 organisaties werden gemeld. Gemiddeld zijn zij dus meer dan eens per jaar slachtoffer van een cyberaanval – en sommige zelfs veel meer, aldus Akamai.

Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar Intelligent Platform geplaatst, waarmee aanvalsverkeer kan worden achterhaald en kan worden bepaald vanuit welke landen deze aanvallen plaatsvinden. Maar hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land aan aanval kan uitvoeren. Iets dat ook regelmatig het geval is. Ofwel, het land van herkomst van een aanval is niet altijd met zekerheid vast te stellen.

Niettemin kwam in het vierde kwartaal van 2012 41% van de internetaanvallen uit China, op ruime afstand gevolgd door de Verenigde Staten met 10%. In Europa kwamen de meeste aanvallen uit Roemenië, dat met 2,8% aanvalsverkeer wereldwijd op de zevende plaats staat. Ook waren aanvallers actief in Italië (1,6% van al het aanvalsverkeer, goed voor een negende plaats wereldwijd) en Hongarije (1,4%, tiende plaats wereldwijd).

De populairste doelwitten waren poort 445 (Microsoft-DS), dat in 29% van de gevallen doelwit was. Telnet-poort 23 was opnieuw tweede, met 7,2%.

Mobiele datasnelheden

Het rapport geeft ook inzicht in de gemiddelde en pieksnelheden van mobiele netwerken. De gemeten netwerken zijn geanonimiseerd en voor Nederland komen twee mobiele aanbieders in de lijst voor, aangeduid met NL-1 en NL-2. NL-1 blijkt de snelste met een gemiddelde datasnelheid van 2034 Kbps en een pieksnelheid van 5073 Kbps. NL-2 biedt respectievelijk 1638 en 4174 Kbps. Opmerkelijk is dat de verschillen tussen landen groot zijn. Zo biedt de Franse mobiele aanbieder FR-2 topsnelheden van 10195 Kbps en de Duitse aanbieder DE-2 een topsnelheid van maar liefst 26244 Kbps. In een lijst met Europese landen plus Rusland, Oekraïne en Israël zijn de pieksnelheden van de twee Nederlandse mobiele aanbieders de laagste.

Apparatuur voorzien van Android Webkit maakte 35,3% uit van alle apparaten die via een mobiel netwerk verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform, gevolgd door Apple Mobile Safari met 32,6%. Indien ook wifi-connecties worden meegeteld, dan verschuift deze verhouding ten gunste van Apple: nu is 58,7% van alle verzoeken afkomstig van een Apple-apparaat, versus 21,7% voor Android Webkit.

Aantal internetgebruikers blijft groeien

Wereldwijd blijft het aantal internetgebruikers toenemen. In het vierde kwartaal van 2012 telde Akamai 700 miljoen unieke IP4-adressen uit 240 landen of regio’s die verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform. Dit is een toename van 13% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Omdat een enkel IP-adres in bepaalde gevallen meerdere personen kan bedienen, schat Akamai het totale aantal unieke webgebruikers in de onderzochte periode op ruim boven het miljard.