De kracht van het woord 'cyberoorlog'

Veel makers van wetten en overheidsinstanties nemen de term 'cyberoorlog' iets te serieus, beweert Sophos. Het is dan ook niet verrassend dat president Obama afgelopen jaar verklaarde in de International Strategy for Cyberspace dat de Verenigde Staten het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen vijandige cyberaanvallen: "We reserve the right to use all necessary means - diplomatic, informational, military, and economic — as appropriate and consistent with applicable international law, in order to defend our Nation, our allies, our partners, and our interests."

De kracht van het woord 'cyberoorlog'

Dit betekent dat de Verenigde Staten cyberaanvallen ziet als aanvallen die ook op de militaire manier aangepakt mogen worden. Naast het land, de zee, de lucht en de ruimte kan er dus een vijfde domein toegevoegd worden als het gaat om oorlogen, namelijk de 'cyberspace' oftewel de digitale wereld. Het zien van 'cyber' als een nieuw domein is nogal lastig voor wettenmakers.

Volgens Thomas Rid op Kings of War is het alleen maar een slinkse manier om het militaire budget te verhogen. Geweld bestaat volgens hem niet in de cyberspace.  Daarnaast zijn de cyberaanvallen geen gevaar voor de mensheid, want zonder het internet waren er ook geen cyberaanvallen. En natuurlijk is 'cyberspace' een term die niet begrensd is. 

Reacties (3)

  • R

  "Daarnaast zijn de cyberaanvallen geen gevaar voor de mensheid"

  Wat een kortzichtige opmerking. Onze maatschappij kan niet functioneren zonder internet, dus een verlammende aanval kan zeker dodelijke slachtoffers met zich meebrengen.

  Do 23 aug 2012, 17:07 [reply]

 • Nichal,

  Cyberaanvallen kunnen moeiteloos consequenties hebben voor de wereld waar jij en ik leven. Een onschuldig voorbeeld: als banken en telco's platgelegd zouden worden door zo'n aanval( even hypothetisch) ga jij er echt wel van merken.

  Frans van der Reep

  Do 23 aug 2012, 18:13 [reply]

  • Maarten

  Niet alleen computers maar ook apparaten als routers zijn net zo kwetsbaar. Als iemand alle cisco's en huawei routers weet plat te leggen staat de wereld echt stil.

  Vr 24 aug 2012, 08:26 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines