Cybercrime20.06.2012

Ook Flame lijkt ontwikkeld te zijn door de VS


ook-flame-lijkt-ontwikkeld-te-zijn-door-.jpg
ook-flame-lijkt-ontwikkeld-te-zijn-door-.jpg

Onlangs werd bekend dat Stuxnet en Flame door een stukje code aan elkaar verboden zijn. Er zijn al sterke vermoedens dat de VS achter het Stuxnet virus zit, en inmiddels is naar buiten gebracht dat de VS en Israël samen verantwoordelijk zouden zijn voor het Flame virus. Het virus dat ingezet is tegen Iran. Zo wist de Washington Post gisteren te melden op basis van anonieme bronnen.

‘Cyberwapen’ Stuxnet was al gebruikt tegen Iran, zelfs toen het computers buiten Iran begon te besmetten werd op last van President Obama de aanval voort gezet. Stuxnet had als voornamelijk doel het geleidelijk aanrichten van schade. Flame is ingezet voor het verzamelen van informatie. Dit alles is om het nucleaire programma van Iran tegen te werken. 

Voor de ontwikkeling van deze tools is de VS afhankelijk van 2 van haar “elite spy agencies“. De NSA, met name bekend om elektronisch afluisteren en “code-breaking capabilities” heeft uitgebreide expertise in het ontwikkelen van kwaadaardige code die kan worden gericht op tegenstanders van Amerika. En de CIA, heeft verder weinig met het ontwikkelen van malware, maar zoals altijd nauw betrokken bij de cyber-campagne.

Beide agentschappen beoordelen de inlichtingen verkregen door middel van malware als Flame en zijn ook doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe cyberwapens.

Michael V. Hayden, een voormalig NSA en CIA directeur in 2009 gestopt zegt dat het veel moeilijker is om een netwerk binnen te dringen, daar een tijdje te blijven en informatie binnen halen zonder ontdekt te worden dan dat het is om “een netwerk binnen te dringen en een beetje om je ‘heen slaan’ om schade te veroorzaken.” Meer info via The Wash. Post.