Cybercrime28.02.2010

Oppassen voor vervalste usb-sticks


oppassen-voor-vervalste-usb-sticks.jpg
oppassen-voor-vervalste-usb-sticks.jpg

Consumenten lopen het risico dat ze belangrijke gegevens kwijtraken door vervalste usb-sticks. Tot die conclusie komt computermagazine PC-Active op basis van een onderzoek van de HCC-groep CompUsers. De opslagmodules beweren namelijk dat ze een bepaalde opslagcapaciteit hebben, maar dat blijkt een keiharde leugen.

Als een consument een geheugenstick met een opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 4 GB koopt, verwacht hij dat er ook echt 4 GB aan data op kan. En niet dat de stick in feite maar 256 MB aan ruimte heeft, oftewel nog geen 7% van wat er wordt beloofd. In de praktijk blijkt dat toch echt te gebeuren.

Met zo’n geheugenstick loop je dan het risico foto’s en/of belangrijke documenten kwijtraakt, omdat hij denkt dat de gegevens juist worden weggeschreven, maar in werkelijkheid worden ze niet opgeslagen. Uit het onderzoek bleek dat deze misleidende praktijken ook plaatsvinden bij geheugenkaartjes voor digitale camera’s en mp3-spelers.

HCC-groep CompUsers en PC-Active kwamen een partij nep-sticks op het spoor en startten een onderzoek. Men begon een grondige test met tientallen usb-sticks, nadat was gebleken dat er serieus dataverlies was opgetreden bij het beschrijven van een aantal geheugenmodules. Er bleek geen 4 GB op de schijf te passen, maar slechts 256 MB.  Opmerkelijk, want de stick gaf in Windows aan dat er 4 GB aan data op paste.

Het leek erop dat de data netjes naar de stick werd geschreven, maar bij het later weer opvragen van die gegevens bleek die informatie er toch niet meer op te staan. Het kwam er op neer dat alleen het eerste stukje geheugen werkte en de rest niet, simpelweg omdat de rest van het geheugen fysiek niet aanwezig bleek te zijn.