Fictieve Facebook-pagina ontdekt

Fictieve Facebook-pagina ontdekt

Panda Security heeft een valse Facebook-pagina ontdekt, die expliciet ontworpen is met het doel gebruikerswachtwoorden te stelen. Omdat de URL en de inhoud van de webpagina vergelijkbaar zijn met het werkelijke sociale netwerk, kunnen gebruikers gemakkelijk verleid worden hun gebruikersnaam en wachtwoord te geven.

Op dat moment verschijnt een foutmelding, die gebruikers erop wijst dat het onveilig is door te klikken. Veel gebruikers negeren de foutmelding en belanden zo op de valse Facebook-pagina. Gegevens die op deze pagina worden ingevoerd, komen terecht bij de makers van de valse website. Beelden van het proces zijn hier te vinden.

Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs, licht toe: "De frauduleuze URL wordt waarschijnlijk verspreid via e-mail en via BlackHat SEO-technieken. Als kwaadwillenden beschikken over de gebruikersgegevens kunnen ze alles doen wat ze willen: van het versturen van spamberichten met kwaadaardige links tot verzenden van berichten naar contactpersonen van de betreffende geïnfecteerde gebruiker."

Fake%20facebook2

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze praktijken kun je het beste onderstaande regels volgen:
- Beantwoord geen ongevraagde e-mails en klik niet op ongevraagde links;
- Controleer of de URL waarin je data invoert werkelijk de URL van Facebook is (www.facebook.com), aangezien valse websites vaak soortgelijke adressen gebruiken;
- Als je toch data invoert op een frauduleuze pagina, zorg er dan zo snel mogelijk voor dat je je wachtwoord aanpast;
- Indien het onmogelijk is toegang tot je account te krijgen, biedt Facebook verschillende mogelijkheden om opnieuw eigenaar van je account te worden.

DC Business

Reacties (7)

  • Zo, echt goed van Panda Security zeg. *not* Wat een schouderklopperij... bareuh.

    Di 24 nov 2009, 11:17 [reply]

    • Wendy

    "Omdat de URL en de inhoud van de webpagina vergelijkbaar zijn met het werkelijke sociale netwerk, kunnen gebruikers gemakkelijk verleid worden..."

    Misschien ook handig om de link die wordt gebruikt door te geven, zodat mensen weten waar ze NIET moeten inloggen ;-)

    Di 24 nov 2009, 11:39 [reply]

  • Is het technisch mogelijk dat de echte facebook-link wordt misbruikt en gekoppeld wordt aan een vals Facebook-profiel? Ik heb een tijdje geleden volgens mij ergens gelezen of gezien dat dit mogelijk is en je op den duur geen onderscheid kan maken tussen echt of fake.

    Di 24 nov 2009, 13:37 [reply]

  • @Wendy, voor zover we uit de screenshots kunnen opmaken is er een letter voorgevoegd bij de url. En dat is een redelijk veelvoorkomende typo. Met > 300 miljoen leden x gemiddeld het aantal keren dat iemand inlogt per maand kom je al snel in de grote getallen.

    Dit zijn waarschuwingen, net als bij Pishingmails. Je moet inderdaad als gebruiker steeds alerter worden op alles wat je online doet. Jammer maar de werkelijkheid is (nog) niet veel anders.

    @Datablogger, met de juiste url lijkt is dat volgens mij onmogelijk. Als die deur opengaat zou je toegang kunnen aftappen en daar zijn geen gevallen van bekend. De dubbelzinnigheid van deze opmerking is, dat als het zou kunnen je het inderdaad niet meer opmerkt.

    Hackers zouden in de DNS een forward op het domein kunnen plaatsen, in dat geval ....

    Di 24 nov 2009, 13:48 [reply]

  • Ik heb een vraagje, ik internet van een vaste lokatie via een vaste lijn en ik krijg heel de tijd een ander protocol address van skype via verschillende modems, kan iemand mij meer info daarover geven of dat normaal is,...
    En ook alle mensen die ik ken in spanje, engeland of andere landen zijn af en toe online en zeggen dingen die niet kloppen omdat die mensen nooit zo praten aan de chat kan iemand mij vertellen wat er aan de hand is ? Dit gebeurt al een paar jaar,...

    Do 26 nov 2009, 20:50 [reply]

  • Ik heb een vraagje, ik internet van een vaste lokatie via een vaste lijn en ik krijg heel de tijd een ander protocol address van skype via verschillende modems, kan iemand mij meer info daarover geven of dat normaal is,...
    En ook alle mensen die ik ken in spanje, engeland of andere landen zijn af en toe online en zeggen dingen die niet kloppen omdat die mensen nooit zo praten aan de chat kan iemand mij vertellen wat er aan de hand is ? Dit gebeurt al een paar jaar,...

    Do 26 nov 2009, 21:36 [reply]

    • Vincent Rogiest

    I live in the netherlands and i wouldlike to know why all the people i know outside the netherlands are never online on facebook chat ?

    I also don't understand that when i check my ip it was first planet technologies in tilburg and now it is in woubruge ? I live in eindhoven !

    I also don't understand when i reset my facebook password it went true amersfoort in the past and the past week it goes sometimes true valkenswaard ???

    Di 17 jan 2012, 13:00 [reply]

Reageren

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2011 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap