Cybercrime17.11.2009

Cybercriminelen verdienen goed aan Mexicaanse griep


cybercriminelen-verdienen-goed-aan-mexic.jpg
cybercriminelen-verdienen-goed-aan-mexic.jpg

Cybercriminelen verdienen miljoenen aan bezorgde particulieren die op het internet Tamiflu (Roche) en Relenza (GSK) bestellen om zichzelf tegen de Mexicaanse griep te beschermen. Zo meldt Reuters. Hierdoor krijgen de criminelen niet enkel cash in handen, ze verkrijgen ook toegang tot persoonlijke gegevens van de slachtoffers, waaronder ook creditcardgegevens.

Beveiliger Sophos concludeert uit eigen onderzoek dat er miljoenen spamberichten, gemanipuleerde zoekresultaten en valse advertenties voor het geneesmiddel Tamiflu op het web circuleren. Met name Russische criminelen verdienen op deze manier miljoenen euro’s.

Vooral mensen in de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk, die niet tot de risicogroepen behoren en dus geen griepvaccin krijgen, zoeken online naar geneesmiddelen.

De belangrijkste online nepapotheek is de Canadian Pharmacy. Die zou dagelijks 100.000 dollar verdienen aan de heisa rondom de Mexicaanse griep H1N1. Wie in deze door criminelen geleide internetapotheek geneesmiddelen bestelt krijgen die soms ook daadwerkelijk thuisgestuurd. “In het gunstigste geval werken de pillen niet en in het ergste geval kunnen ze serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen“, aldus Graham Cluley van Sophos op zijn blog. Via

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.