Cybercrime05.02.2009

Slimmere virussen zorgen voor meer winst


slimmere-virussen-zorgen-voor-meer-winst.jpg
slimmere-virussen-zorgen-voor-meer-winst.jpg

In 2009 zal de kwaliteit van virussen toenemen. Dit voorspelt G Data in zijn halfjaarlijkse Malware Rapport dat vandaag uitkomt. Cybercriminelen maken gebruik van een heel arsenaal aan camouflagetechnieken, waardoor het voor computergebruikers steeds moeilijker is om virussen als zodanig te herkennen.

Door kwalitatief goede virussen te ontwikkelen, kunnen cybercriminelen meer geld verdienen. Ook blijkt het aantal malwaredreigingen in 2008 te zijn toegenomen met  570%. In totaal werden er 894.250 nieuwe aanvallen geregistreerd, 6,7 keer zoveel als in 2007. Cybercriminelen vallen vooral de Windows-gebruiker aan; van alle virusaanvallen is 99,2% op hen gericht.

De verwachting is dat het aantal schadelijke bestanden verder zal toenemen in 2009. Criminelen zullen zich echter vooral richten op de kwaliteit van virussen, omdat hier voor hen meer geld valt te verdienen. Als computergebruikers een virus niet herkennen als zodanig, is de kans groter dat een computer geïnfecteerd wordt en blijft.


Daardoor zal de groei van het aantal virussen lager liggen dan het afgelopen jaar. “De explosieve groei van malware in het afgelopen jaar laat zien dat we te maken hebben met krachtige en goed georganiseerde cybercriminele netwerken,” aldus een manager van G Data Security Labs. “De criminelen hebben hun infectiestrategieën in 2008 verfijnd, ze analyseren trends en ontwikkelingen snel om nieuwe manieren te vinden om computers te infecteren met malware en op grote schaal gegevens te stelen.”

G Data verwacht dat criminele activiteiten op dit gebied de komende maanden alleen maar zullen toenemen en adviseert computergebruikers om goed na te denken voordat ze reageren op verzoeken om persoonlijke informatie prijs te geven. Ook is het meer dan ooit belangrijk om beveiligingssoftware te installeren die de inhoud van internetpaginas controleert op kwaadaardige code. Zoals ze in 2007 voorspelde, heeft de aanval op smartphones in 2008 niet doorgezet, slechts 100 dreigingen werden geregistreerd in heel 2008.

De volgende drie trends worden voor 2009 verwacht:

1) Pijlen zijn gericht op sociale netwerken

Dat criminelen inspelen op trends, blijkt bijvoorbeeld uit de toenemende dreiging voor internetgebruikers die actief zijn op sociale netwerken als Hyves, Facebook en LinkedIn. Web 2.0 applicaties zoals sociale netwerken en blogs, worden door criminelen volop ingezet om malware te verspreiden en om doelgericht spam te verzenden.

2) Toenemend gebruik van Flash bij malwaredreigingen

In de tweede helft van 2008 waren Trojan horses, backdoors and downloaders de meest gebruikte malware. Het aantal malwaredreigingen waarbij Flash gebruikt werd voor distributie, nam significant toe in de laatste helft van het jaar en zal vermoedelijk verder toenemen in 2009. De meeste computergebruikers beschouwen Flash niet als een gevaar– ideaal voor cybercriminelen.

3) Vaste dag in de cybercrimekalender: Microsoft Patch Dag

In 2008 waren de momenten waarop Microsoft patches – correctiebestanden voor beveiligingsgaten – publiceert, belangrijke dagen voor malwaremakers. Cybercriminelen analyseren de patches en gebruiken de informatie vervolgens om schadelijke bestanden te ontwikkelen die worden verwerkt in malware. Dit kost soms slechts enkele seconden. Ook in 2009 zal de Microsoft Patch Day een vaste dag in de kalender van cybercriminelen blijven.