Cybercrime28.11.2008

Online netwerken populair bij cybercriminelen


online-netwerken-populair-bij-cybercrimi.jpg
online-netwerken-populair-bij-cybercrimi.jpg

Online netwerken als Hyves, MySpace, LinkedIn en Facebook winnen nog steeds aan populariteit. Maar niet alleen het aantal gebruikers groeit, ook steeds vaker zijn ze het doelwit van cybercriminelen.

Deze hebben uiteenlopende doelen: van het besmetten van computers met virussen tot het versturen van spam en phishingmails en het achterhalen van persoonlijke informatie. Netwerksites maken het hen vaak gemakkelijk: door de onderverdeling in gemeenschappen kunnen spammers bijvoorbeeld doelgerichte mails versturen.

Criminelen gebruiken sociale netwerken om persoonlijke informatie van gebruikers te achterhalen.

Ze lokken netwerkers naar speciaal ontwikkelde websites om persoonlijke gegevens te stelen zoals inloggegevens van bijvoorbeeld bankrekeningen. Ook ‘klassieke’ gegevens als telefoonnummers, emailadressen en geboortedata worden verkocht aan bijvoorbeeld buitenlandse callcenters. Uit onderzoek van G DATA blijkt dat de marktprijs voor dergelijke informatie 40 euro per 500MB aan ongeordende data bedraagt.

Gelukkig kun je ook veel doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden:

* Plaats alleen informatie op een sociaal netwerk die je ook op een advertentiebord in de supermarkt zou prikken.

* Hou je antivirusprogramma, besturingssysteem en internetbrowser up to date. Hiermee dicht je beveiligingsgaten en is je bescherming tegen virussen up-to-date.

* Maak je persoonlijke informatie alleen toegankelijk voor mensen die je vertrouwt. Kwaadwillende personen kunnen anders via zoekmachines makkelijk bij je persoonlijke gegevens komen.

* Gebruik je gezonde verstand bij verzoeken van onbekenden die ‘vrienden’ met je willen worden. Dit kunnen handelaren in gestolen informatie zijn op zoek naar gegevens om door te verkopen.

* Reageer nooit op verzoeken om wachtwoorden, rekeningnummers, pincodes of andere persoonlijke informatie prijs te geven – zeker niet als gedreigd wordt om je account te verwijderen.

* Vermijd wachtwoorden die gemakkelijk te achterhalen zijn, zoals namen en geboortedata. Het beste is om een combinatie van letters en cijfers te kiezen die niet in een woordenboek te vinden is.

* Gebruik voor elk sociaal netwerk een ander wachtwoord.