Media17.08.2012

De verkiezingscampagnes gaan van start op Lowlands


Lowlands is het aankomende weekend niet alleen het toneel van beukende beats en gillende gitaren maar ook van politiek. Op zaterdag 18 augustus laat Jan Kees de Jager zich op het Limapodium het hemd van het lijf vragen. Zondag de 19e tijdens ‘LLowgenda, Politiek Circus’ beklimmen lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden het podium van de India-tent. Ze geven ieder een speech over de toekomst van Nederland en het oplossen van de problemen waar we voor staan.

Lowlands is dit weekend de spil in de Nederlandse politiek. Hier beginnen de campagnes, komen de politieke junkies aan hun trekken en kunnen jonge kiezers al hun vragen aan politici stellen. 

de-verkiezingscampagnes-gaan-van-start-o.jpg
de-verkiezingscampagnes-gaan-van-start-o.jpg

Op zaterdag 18 augustus: Op het Lima podium wordt met andere sprekers vooruit geblikt op de komst van de lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden. Het programma begint om 11.30 en duurt tot 12.30. Verschillende sprekers kijken ieder op hun eigen wijze naar campagnes en verkiezingen. De jonge columnist Johannes Visser neemt beeldspraak onder de loep. Kunstenaar Johan Fretz kandideert zichzelf voor het premierschap in 2025 en televisiemaker Maxim Hartman voert zijn eigen campagne tegen pornografie. De politieke pionier Sywert van Lienden lanceert een nieuw initiatief van de politieke beweging G500. Europarlementariër Marietje Schaake houdt een betoog over digitale vrijheid en auteursrecht. En minister Jan Kees de Jager van Financiën zal het podium beklimmen om vragen van Lowlanders te beantwoorden. Via #vraaghetdejager kan iedereen nu al zijn of haar vraag voorleggen aan de minister op Twitter, Facebook en Google Plus.

Zondag: Een dag later staan de lijsttrekkers Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) on stage van 11.00 tot 13.00 uur. De VVD wordt vertegenwoordigd door staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW, de SP vaardigt Kamerlid Sharon Gesthuizen af en namens het CDA zal Mona Keijzer een speech geven. De politici speechen vanuit hun persoonlijke motivatie en idealen. Zij gaan niet in discussie met elkaar, maar juist met het publiek. De onderwerpen waarover de politici gaan speechen zijn nog niet bekend. Ongetwijfeld zullen thema’s als Europa, de economie, bezuinigingen en cultuur de Lowlanders om de oren vliegen. Of gaan de lijsttrekkers hun toehoorders met andere thema’s verleiden? Ze zullen alles uit de kast moeten halen om de stem van het kritische publiek op Lowlands voor zich te winnen. Met een bezoekersaantal van circa 55.000 op nauwelijks één vierkante kilometer is Lowlands een ideale plek om de campagne te beginnen.

LLowgenda: De speeches maken deel uit van LLowgenda, een onderdeel van Lowlands dat politieke en maatschappelijke thema’s op het programma zet. Campagnebureau BKB, dat verantwoordelijk is voor de organisatie van LLowgenda, en de organisatie van Lowlands vinden het belangrijk om politiek toegankelijk te maken voor jongeren. De lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden houden een korte en bevlogen speech en beantwoorden vervolgens vragen uit het publiek. Iedereen kan zijn vraag stellen aan de politici. Op Twitter worden in aanloop naar Lowlands ook vragen verzameld met #LLowgenda. De meest gestelde vragen komen tijdens LLowgenda, Politiek Circus aan bod. LLowgenda wordt live uitgezonden op Politiek 24.