Gaming23.05.2014

De 1080p mythe


Als je next-gen definieert als 1080p resolutie en 60 frames per seconde is deze nieuwste generatie consoles niet next-gen. Er is slechts een handje vol grote titels die dat halen, de rest zullen indie games zijn. Het 1080p geloof is namelijk op verkeerde ideeën gebaseerd. Ik zal het je uitleggen.

de-1080p-mythe.jpg
de-1080p-mythe.jpg

Hoe hoger de resolutie van een spel, hoe meer rekenkracht dat kost. Bij een hoge framerate zoals 60 moet zestig keer per seconde dat 1080p beeld worden berekend. Hoe meer er op het scherm gebeurt en hoe beter dat er uitziet hoe zwaarder het wordt.

Helaas is ondanks dat die rekenkracht extreem is toegenomen beperkt. Daardoor komen ontwikkelaars voor een keuze te staan. Maak je een game die grafisch gezien op Playstation 3 niveau blijft steken op 1080p, of pak je een iets lagere resolutie waardoor je veel meer gave particles en belichtingseffecten kan maken. Een logische keuze dus, hoewel er natuurlijk wel wat te zeggen valt over de misleidende pr die sommige games voeren.

Interessanter vind ik echter de vraag of die 1080p wel nodig is. Ik ben al jaren een pc gamer en al die jaren heb ik gespeeld op een 21 inch monitor met een resolutie van 900p (1440×900) een resolutie waarop veel next-gen games op terugvallen. Uiteraard is mijn monitor een stuk kleiner dan de gemiddelde tv, maar de afstand tot het scherm is ook anders waardoor ik wel durf te stellen dat het verschil verwaarloosbaar is.

Als je iets next-gen noemt op basis van een nummer met een P heb ik nog goed nieuws voor je. Mario kart 8, op de WiiU, draait een vloeiende 60 beeldjes per seconde op 1080p. In dat opzicht zou Nintendo dus de enige echte next-gen console hebben, ondanks het gebrek aan bruin- en grijstinten in hun games.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.