Coffee corner07.10.2016

Snapchat voor ouderen: minder eenzaam door gebruik van offline social media


Social media offline gebruiken? Een nieuwe methode zorgt ervoor dat het kan. Deze methode wordt op de vandaag op Nationale Ouderendag gelanceerd en dat levert geweldige beelden op.

Snapchat, filters, profielfoto’s, hashtags, likes en statusupdates waren tot voor kort alleen woorden die jongeren gebruiken. Binnenkort zullen deze benamingen, dankzij een nieuwe methode, ook tot het vocabulaire van de ouderen gaan horen. De methode is ontwikkeld door social media strateeg Paul Demeer en bedoeld om eenzame ouderen op een leuke manier dichter bij elkaar te brengen. Na de succesvolle pilot wordt de methode tijdens de Nationale Ouderendag op nationaal niveau uitgerold zodat elke zorginstelling hiervan gebruik kan maken.

Samen Lekker Analoog Sociaal

De gepatenteerde SLAS methode staat voor Samen Lekker Analoog Sociaal. De methode ondersteunt ouderen in hun strijd tegen eenzaamheid door activiteiten te doen gebaseerd op elementen uit social media. Het behandelt vrolijke activiteiten die een duidelijke link hebben naar Facebook, Instagram en Snapchat, alleen zijn ze dan offline. Zo geven de ouderen door middel van stickers elkaar ‘likes’ en ‘loves’, heet de spelletjesmiddag #winning en worden er tijdens #snapklets (Snapchat) met verkleedattributen gekke polaroidfoto’s gemaakt. Doelstelling is dat de deelnemers er tijdens het proces achter komen wat ze gemeenschappelijk hebben, wat een belangrijke grond is om eenzaamheid tegen te gaan.

Eenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Nederland telt 4,1 miljoen ouderen waarvan er 1 miljoen eenzaam zijn. 200.000 ouderen hebben zelfs maar een keer per maand sociaal contact. Onder andere dankzij de programma’s van Geer & Goor en de Goedgemutste Breicampagne van innocent heeft de eenzaamheidsproblematiek de afgelopen jaren meer bekendheid gekregen. Social media strateeg Paul Demeer werd geraakt door deze breicampagne en besefte dat in zijn wereld de mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden groter zijn dan ooit. “Ik besefte dat mijn kennis van social media, eenzame ouderen zou kunnen helpen. Met SLAS komen ouderen niet alleen makkelijker met elkaar in contact ook wordt er hiermee een brug geslagen tussen jong en oud”, aldus Paul Demeer.

Innocent drinks zet zich al jaren in voor het Nationaal Ouderenfons. Zij ondersteunen de methode door hem beschikbaar te stellen voor alle zorginstellingen in Nederland via hun site. De officiële lancering van de SLAS methode vond plaats in zorginstelling Utrecht Transwijk en leverde geweldige beelden op. Kijk de video hieronder!