Automotive27.04.2014

Hankook komt met nieuwe autoband die niet lek kan


hankook-komt-met-nieuwe-autoband-die-nie.jpg
hankook-komt-met-nieuwe-autoband-die-nie.jpg

We hebben het allemaal al eens ondervonden: een lekke band op de snelweg. En dan net als we vaak onderweg zijn naar de Middelandse Zee voor een welverdiende zomervakantie. Op zulke momenten komen de frustraties naar boven en wensen we allemaal dat autobanden wel tegen een stootje zouden kunnen.

In het verleden zijn er al verscheidene pogingen gedaan om een luchtloze autoband te maken. De reden hierachter is dat we willen dat een band onafhankelijk wordt van lucht. Toch is dit een lastige opgave want een autoband blijft afhankelijk van lucht. Deze keer heeft Hankook een poging gewaagd met de Hankook iFlex.

De ontwikkeling van de iFlex was een lastige opgave. Een autoband moet ten eerste het gewicht van de auto dragen en hindernissen op de weg aankunnen. Daarnaast speelt ook hitte, regen etc. een grote rol. Ook de acceleratie en het remmen van de auto wordt opgevangen door de banden. Een compleet luchtloze band moet al deze eigenschappen hebben en daardoor is een grote mix van materialen een vereiste.
 

Hankook-iFlex-6-610x610
In 2011 nam Bridgestone het voortouw door een high profile lucht loze band te maken. Hankook heeft voor een andere benadering gekozen waarbij het wiel en de band één unit vormen.

De spaken reiken tot de rand en hiermee is Hankook erin geslaagd om het gewicht op een goede manier te verdelen waarbij de bodem ingedrukt is en de top zichzelf uit kan rekken. Polyuretaan elastic valt onder de gebruikte materialen en naar eigen zeggen is 95% van de hele band recyclebaar. In onderstaande video is te zien hoe de band precies werkt.