Automotive10.10.2013

Introductie nieuwe duurzame BMW i3 in Nederland.


BMW heeft gisteren de nieuwe, duurzame, elektrische en vrijwel geheel van lichtgewicht carbon gemaakte BMW i3 in Amsterdam (naast internationaal in Londen, Beijing en New York) gelanceerd. De BMW i3 is het eerste model van BMW dat vanaf de tekentafel is ontwikkeld voor elektrische aandrijving. Het resultaat is een duurzame, nieuwe auto met een zeer moderne uitstraling, ruim interieur en lijkt met een afmeting van 3.999 meter en breed van 1.775 meter ideaal voor stadsgebruik. i

Zowel de aandrijflijn en de elektromotor (125 kW (170 pk) vermogen en 250 Nm trekkracht) als de lithium-ion-accu en de voertuigarchitectuur van de BMW i3 zijn bij BMW zelf ontwikkeld. Bij de productie wordt zo’n 50 procent minder energie en 70 procent minder water verbruikt dan gemiddeld bij de andere modellen van het Duitse automerk. De fabriek in Leipzig betrekt zijn elektriciteit geheel van windenergie. Voor de productie van het CFRP (carbon-fibre reinforced plastic) voor de Life & Drive-bodyconstructie in het Amerikaanse Moses Lake wordt gebruikgemaakt van met waterkracht opgewekte elektriciteit.

introductie-nieuwe-duurzame-bmw-i3-in-ne.jpg
introductie-nieuwe-duurzame-bmw-i3-in-ne.jpg

De ontwikkelde elektromotor is exclusief voor de BMW i3. De aandrijfkrachten worden via een eentrapstransmissie naar de achterwielen gestuurd. De prestaties van de BMW i3 zijn van een opvallend hoog niveau. De sprint van 0 naar 60 km/u vergt 3,7 seconden en van 0 naar 100 km/u 7,2 seconden. De acceleratie van 80 naar 120 km/u is in minder dan vijf seconden geklaard. De topsnelheid is begrensd op 150 km/u.

Met een volle accu is de BMW i3 in staat een afstand van 130 tot 160 kilometer af te leggen. In de energiebesparende ECO PRO- en ECO PRO+-modi zelfs tot 20 kilometer extra. In stadsverkeer is de recuperatie-modus actief. Zodra het gaspedaal wordt losgelaten, fungeert de elektromotor als generator. Dit heeft een remmend effect, waardoor het rempedaal in stadsverkeer nauwelijks hoeft te worden gebruikt (‘single-pedal control concept’). Bij hogere snelheden, bijvoorbeeld op de snelweg, is de ‘coasting’-modus actief, die de aandrijving ontkoppelt bij het loslaten van het gaspedaal.

Met een lengte van 3.999 mm, een breedte van 1.775 mm en hoogte van 1.578 mm oogt de auto compact en tegelijk dynamisch. De dicht bij de hoeken van de carrosserie geplaatste wielen en de korte overhang voor en achter versterken dat beeld en dragen bij aan het stabiele en koersvaste rijgedrag. Andere kenmerken in het design zijn de ‘black belt’ over motorkap, dak en achterkant, en de ‘stream flow’-knik op de flanken, waardoor de achterste zijruiten groter zijn voor meer licht en een ruimtelijk gevoel in het interieur.

bmw-i3-drive.jpg
bmw-i3-drive.jpg
bmw-i3-achter.jpg
bmw-i3-achter.jpg

De body van deze met koolstofvezel versterkte CFRP-kunststof i3 is zo stijf dat B-stijlen tussen de voor- en achterportieren overbodig zijn. De portieren openen daardoor in tegengestelde richting van elkaar. Deze opzet bevordert in hoge mate de toegankelijkheid van het interieur. De U-vormige koplampen en de eveneens U-vormige LED-achterlichten zijn het kenmerk van de BMW i3, evenals de grotendeels van glas gemaakte achterklep, die toegang geeft tot een bagageruimte van 260 liter en 1.100 liter bij omgeklapte stoelleuningen achter.

De BMW i3 is de eerste elektrisch aangedreven auto die optioneel leverbaar is met een ‘range extender’. De 650 cc tweecilinder benzinemotor van 25 kW (34 pk), die bovenop de elektromotor wordt gemonteerd, vergroot de actieradius tot zo’n driehonderd kilometer; dan blijft de uitstoot van CO2 13 g/km. De ‘range extender’ heeft geen invloed op de bagageruimte en de brandstoftank (9 liter) bevindt zich aan de voorzijde van de auto. De accu van de BMW i3 kan worden opgeladen via een conventioneel stopcontact en via de BMW i Wallbox, die thuis of op het werk kan worden geïnstalleerd. Met behulp van een snellader duurt het slechts 30 minuten om de accu voor 80 procent op te laden.

bmw-i3-laadpunt.jpg
bmw-i3-laadpunt.jpg

BMW wil met de BMW i3 een nieuwe maatstaf zetten op het gebied van connectiviteit. De standaard aanwezige SIM-kaart is de sleutel tot talloze diensten via BMW ConnectedDrive, waaronder Intelligent Emergency Call. Het navigatiesysteem Professional toont beschikbare laadpunten en indien de eindbestemming buiten bereik ligt, wordt automatisch een efficiënte alternatieve route berekend. Een speciaal voor BMW i ontwikkelde dienst is de BMW i Remote app met Pedestrian Navigation-functie. Hiermee kan via de smartphone de route van de parkeerplaats naar de eindbestemming worden getoond. De Remote app toont ook informatie over de status van de accu, het rijbereik van de auto en beschikbare laadpunten. Via de app kunnen bovendien de airconditioning en de verwarming op afstand worden bediend.

Voor de BMW i3 is tevens het meest recente, zeer uitgebreide pakket aan veiligheidssystemen en assistentiesystemen van ConnectedDrive verkrijgbaar. Zoals onder meer Driving Assistant Plus, Parking Assistant en Traffic Jam Assistant waarbij tot 40 km/h de auto zelfstandig een veilige afstand tot de voorligger bewaart door gas te geven en te remmen. Het voert zelfs stuurcorrecties uit om de auto binnen de rijstrook te houden. Ook behoren Pedestrian Recognition en Collision Warning met automatisch afremmen tot de mogelijkheden. Ook BMW Online Entertainment, Concierge Services en Real Time Traffic Information zijn als optie beschikbaar.

Onder de noemer 360° ELECTRIC biedt BMW i een uitgebreide reeks assistentiesystemen en mobiliteitsdiensten. Behalve de BMW i Wallbox zitten hierbij ook de ChargeNow Card, toegang tot het deelautoprogramma DriveNow en de mogelijkheid om een beperkt aantal dagen per jaar gebruik te maken van een conventionele BMW, bijvoorbeeld om lange afstanden af te leggen. Het serviceniveau van de BMW i3 is identiek aan dat van andere BMW’s. De accu wordt continu gemonitord en problemen kunnen via een diagnose direct worden opgespoord.

 bmw_i3_front

Natuurlijke materialen als leer, hout en wol moeten het premium en tegelijk duurzame karakter van de BMW i3 versterken. Veel andere materialen zijn afkomstig van recycling en zijn ook opnieuw weer te recyclen. De stoelen zijn voorzien van zeer dunne rugleuningen voor maximale ruimte achterin. De zitpositie is hoger dan gemiddeld en zorgt voor een goed uitzicht rondom. De bedieningshendel voor het inschakelen van de transmissie zit op de stuurkolom. Het instrumentenpaneel en de display (6,5 of 8,8 inch) van BMW iDrive zijn vrijstaande elementen op het dashboard. Er is te kiezen uit vier interieurstijlen: Atelier, Loft, Lodge en Suite.

In Nederland start de levering van de BMW i3 in november. Basisprijs voor deze duurzame i3 is 35.500 euro. Met ‘range extender’ komt de prijs op 39.990 euro. Het leasetarief is 599 euro per maand (ex. BTW), op basis van Full Operational Lease, een looptijd van 48 maanden en een kilometrage van 15.000 per jaar. We hopen zo snel mogelijk onze rij-ervaring in deze nieuwe BMW i3 met jullie te kunnen delen.

Verder lezen over BMW

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

BMW gaat toch geen abonnement doen op stoelverwarming

Het omstreden plan van BMW om je een abonnement te laten afsluiten om je billen te verwarmen, is van de baan. Het heeft besloten om de abonnementsvorm voor je auto uit de winkel te halen.

Automotive08.09.2023

BMW gaat toch geen abonnement doen op stoelverwarming

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, de standaard Mercedes B-klasse met ‘Hermandad’ belettering, striping en verlichting. Die zijn binnenkort verleden tijd. Niet de ‘basispolitievoertuigen’ zoals ze officieel...

Automotive28.08.2023

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

BMW’s mogen als eerste autonoom rijden op Duitse Autobahn

Als eerste heeft BMW in Duitsland van de lokale autoriteit het ‘Kraftfahrtbundesamt’ (KBA) goedkeuring gekregen voor het inzetten van het systeem voor autonoom rijden op de openbare weg. Het betreft de zogenoemde aut...

Automotive15.06.2023

BMW’s mogen als eerste autonoom rijden op Duitse Autobahn

Bundesliga kijken op het scherm in je BMW

Hou je van voetbal en rij je in een BMW? Dan kijk je waarschijnlijk ook graag naar de wedstrijden in de Bundesliga. De titelstrijd is daar voor het eerst in meer dan 10 jaar weer spannend tot het laatste moment. Al zal B...

Entertainment02.05.2023

Bundesliga kijken op het scherm in je BMW

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

Heerlijk cruisen in een auto met open dak, stoppen bij een wijngaard, een proeverij doen, een goed gesprek voeren over de smaken en weer door. Het lijkt een droom die je alleen in films als Sideways ziet, maar je kunt de...

Automotive02.05.2023

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

BMW XM Label Red, ahum, is dit echt?

Soms komen er auto’s op de markt waarbij je even wilt checken of je niet aan het dagdromen bent. Een emmer water in je gezicht werkt dan het beste, want alleen in je arm knijpen blijkt niet altijd te werken. BMW introd...

Automotive12.04.2023

BMW XM Label Red, ahum, is dit echt?

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Het motorseizoen staat weer voor de deur. Voorheen betekende dit altijd dat we aftrapten met de Motorbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat was echter na twee jaar corona niet het geval. Dit jaar weer wel, als vanouds: va...

Events25.02.2023

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Verder lezen over Carrepublic

Must do: driften in Zandvoort

Afgelopen week ontving ik een uitnodiging van Autolicious Events om samen met een clubje dames een dagje te driften bij BMW Driving Experience Slotemakers in Zandvoort. Ik moet eerlijk toegeven ik twijfelde even of ik di...

Automotive06.04.2016

Must do: driften in Zandvoort

Steve McQueen’s Porsche 911 Turbo wordt geveild

In augustus wordt de Porsche 911 Turbo uit de collectie van Steve McQueen verkocht. De veiling vindt plaats in Monterey, Californië. De verwachting is dat de verkoopprijs een stuk hoger zal liggen dan een normale Porsch...

Automotive20.06.2015

Steve McQueen’s Porsche 911 Turbo wordt geveild

Indrukwekkende nieuwe video toont de limiet van de Range Rover Sport SVR

Land Rover heeft vandaag een indrukwekkende video vrijgegeven van de Range Rover Sport SVR. In de video toont Mike Cross, Chief Engineer Vehicle Integrity bij Jaguar Land Rover de kracht en de ultieme beheersing van de...

Automotive17.12.2014

Indrukwekkende nieuwe video toont de limiet van de Range Rover Sport SVR

Jaguar F-Type Coupe – Robert Doornbos vs Cougar

Automotive28.05.2014

Jaguar F-Type Coupe – Robert Doornbos vs Cougar

Het interactieve verhaal van Porsche

Porsche maakt met de innovatieve 919 Hybrid een officiële comeback in de legendarische 24 Uur van Le Mans. Om dit te vieren, komt Porsche met een stukje prachtige 'storytelling' dat je online meeneemt in alle ins en...

Automotive22.05.2014

Het interactieve verhaal van Porsche

en hun terugkeer naar Le Mans
Carrepublic nieuws in de maand april

Goed een maand geleden lanceerde we op ons nieuwe platform (de .api waar straks alle cowboys sites op draaien) de nieuwe Travelvalley.nl en onze automotive website Carrepublic.nl. In de maand april kwam er heel wat nieuw...

Automotive03.05.2014

Carrepublic nieuws in de maand april

Hello New World, hier zijn Carrepublic en de nieuwe Travelvalley

Rond de jaarwisseling hebben we aangegeven dat dit jaar alles anders zal worden. Zeker voor onze websites. Inmiddels is het zover en zijn we enorm trots dat een heel nieuwe titel Carrepublic en tegelijkertijd the new Tra...

Media02.03.2014

Hello New World, hier zijn Carrepublic en de nieuwe Travelvalley

De onvoorstelbare autoverzameling van Paul Walker

Dat wijlen Paul Walker een autofan was, is niet te ontkennen. Dat hij er een aantal in zijn schuur zou hebben staan, is logisch. De gemiddelde MTV Cribs-fan weet dat een Amerikaanse ster toch zeker drie exemplaren bezit....

Automotive14.12.2013

De onvoorstelbare autoverzameling van Paul Walker

Verder lezen over Duurzaam

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Volgens de nieuwste gegevens van de Sustainable Brand Index heeft het vertrouwen van Nederlanders in de duurzaamheid van bedrijven inmiddels een dieptepunt bereikt. In het onderzoek scoort Tony Chocolonely wederom als de...

Marketing16.03.2024

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Tony Chocolonely nog steeds op één