Automotive28.09.2013

‘Stella’ rijdt in Australië 875 km met 1 acculading


stella-rijdt-in-australie-875-km-met-1-a.jpg
stella-rijdt-in-australie-875-km-met-1-a.jpg

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben afgelopen week 875 kilometer gereden met hun zelf ontwikkelde gezinsauto op zonne-energie, zonder stroom ‘bij te tanken’.

De studenten zijn in Australië bezig met hun voorbereiding op de 2013 Bridgestone World Solar Challenge. De 875 kilometer, gereden onder een deels bewolkte hemel, overtreft de verwachtingen van het team, dat uitging van maximaal 800 kilometer onder een wolkeloze hemel.

Een groep studenten van de TU/e, met de naam Solar Team Eindhoven, bedacht het concept voor hun gezinsauto op zonne-energie zo’n anderhalf jaar geleden. De auto haalt het grootste deel van zijn energie uit de 6 m2 zonnecellen op het dak, maar voor langere afstanden en korte acceleraties heeft de auto accu’s. Inmiddels is de auto realiteit en neemt volgende maand deel aan de World Solar Challenge in Australië. Het meest opmerkelijke aan de auto is dat hij ‘energiepositief’ is. Bij een normaal dagelijks gebruik levert de auto meer energie op dan hij verbruikt. Die energie kan dus worden doorgegeven aan het stroomnet.

Competitie
Maar liefst 40 universiteitsteams van over de hele wereld gaan de competitie aan in een 3.000 km durende wedstrijd door de outback van Australië. Solar Team Eindhoven neemt het op tegen negen andere teams in de Cruiser klasse. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. De ‘zonnerace’ vindt plaats van 6 tot en met 13 oktober 2013. De start is in Darwin en finish in Adelaide. Terug in Nederland volgt een tour langs middelbare scholen ter promotie van techniek in het onderwijs. 

screen-shot-2013-09-27-at-3-43-46-pm.jpg
screen-shot-2013-09-27-at-3-43-46-pm.jpg