Gaming29.06.2014

Houd je vast, racen wordt echt met Playseat Motion


Als je een echt racegame wilt spelen zijn er drie dingen die je nodig hebt: een goede console of PC, een goed racestuur en een echte racestoel. Nee, dat is niet snobistisch. Racen is high adrenaline met een vleugje angstzweet. Asphalt op de iPad, hoe mooi dan ook, heeft niets met racen te maken. Het zelfde geldt voor het spelen van een racegame met je controller.

houd-je-vast-racen-wordt-echt-met-playse.jpg
houd-je-vast-racen-wordt-echt-met-playse.jpg

Een goede racegame, een ‘echt’ stuur en een goede zitpositie brengt je nog het dichtst in de buurt. Maar, om heel eerlijk te zijn: een realistische race ervaring krijg je in een echte racewagen. Toch heeft het Nederlandse bedrijf Playseat de race ervaring weer een stuk realistischer gemaakt.

Playseat Motion

De Playseat Motion is een elektrisch systeem dat acceleratiegegevens van de game vertaalt naar bewegingen van je stoel. Uit het filmpje kan je zien dat de Playseat motion werkt met twee elektrische cilinders de zorgen voor de beweging. Volgens de fabrikant werkt de Playseat Motion met alle Playseat producten (zowel de formule 1 als de normale racestoel), ze kunnen gewoon op het frame worden gemonteerd.

De motion wordt aangesloten op de PC met een USB connector. Plug & Play, aansluiten, software installeren en klaar. Aan de achterkant van het frame zit een gepatenteerde gebogen buis die zorgt voor een soepele beweging, de stoel rolt over de buis heen. De beweging van de stoel wordt afgeleid van gegevens uit de game en van de input van en naar het stuur.  De Motion pakt deze op en vertaalt dit naar beweging.

Alleen op PC

Op dit moment werkt het alleen met PC’s. De consoles ondersteunen nog geen motion output. Er wordt echter samengewerkt met de grote fabrikanten van race sturen om in de toekomst de data van het stuur te gebruiken voor het genereren van motion op consoles. Alle PC race games werken er mee. Dit zijn de gecertificeerde games die momenteel ondersteund worden:

    •    Codemasters: GRID / GRID 2
    •    Codemasters: DIRT / DIRT 2 / DIRT 3 / SHOWDOWN
    •    Codemasters: F1 2010  /2011 /  2012
    •    Image Space Incorporated: rFactor / rFactor 2
    •    Live For Speed
    •    SimBin: GTR2 / Race 07 family / RaceRoom Racing Experience
    •    PiBoSo: GP-Bikes
    •    Reiza Studios: Game Stock Car 2012
    •    Assetto Corsa
    •    iRacing

      Race games die niet op de lijst staan werken ook. In dat geval wordt de motion afgeleid van de motion en force feedback van het stuur. Ook een viertal vluchtsimulators ondersteunen het:

      •    Ubisoft: IL2 Sturmovik
      •    Microsoft: Flight Simulator X
      •    Laminar Research: X-Plane 10 x86/x64
      •    Lockheed Martin: Prepar3D

        Wat heb je er voor nodig?

        Natuurlijk heb je een PC nodig, een racegame, een stuurwiel, een Playseat en natuurlijk de Motion. De kosten van de Motion zijn nog niet exact bekend maar zullen minder dan 2000 EUR bedragen. Dat is een hoop geld, maar altijd nog goedkoper dan een race auto en verreweg de goedkoopste op de huidige markt. Meer informatie over de Motion is te vinden op www.playseatstore.com

        Rob Blaauboer

        Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.