Technology11.09.2013

Apple iPhone 5S, het verschil zit in de software


apple-iphone-5s-het-verschil-zit-in-de-s.jpg
apple-iphone-5s-het-verschil-zit-in-de-s.jpg

Gisterenavond was het weer zover. Big announcements van Apple, dus de online wereld kroop weer achter zijn beeldscherm want als Apple dit soort events aankondigt is er altijd groot nieuws. Sorry was er altijd groot nieuws want alles wat werd aangekondigd lag eigenlijk al weken op straat.

Goed geinformeerde bloggers en journalisten via (bewust) lekkende bronnen wisten het al langer. De nieuwe iPhone 5S is sneller, iOS7, een ‘Golden’ version en een kleinere goedkopere iPhone 5C. Goed het echte verhaal is wat spannender want iOS7 betekent een heel nieuw iOS met 200 nieuwe functies. Apple’s Phil Schiller zegt daarvover: “the most forward-thinking phone we’ve ever created“. Of dat echt zo is weet ik werkelijk niet. Van alles van wat werd gepresenteerd is toch de meest in het oog springende modificatie de vingerafdrukscanner (Touch ID).

De vraag is daarom wat dit allemaal betekent voor het merk Apple. Voor veel Appleliefhebbers was het niet the next big thing. Lange rijen van wachtende mensen voor Apple stores in Amsterdam en Oberhousen zijn dit keer niet te verwachten. Dat zien ook de aandeelhouders want zij zagen het aandeel direct een aantal procenten dalen na het event.

Of je als iPhone 5 bezitter gaat overstappen, ik denk of weet het wel bijna zeker van niet. Dat geldt zelfs nog wel voor veel iPhone 4S bezitters tenzij hun abonnement aflooopt (wat nu in veel gevallen is op basis van de introductiedatum van de 4S). Het wachten is eigenlijk op the next big thing van Apple. Het bedrijf uit Cupertino voelt al heel lang de hete adem van Samsung in z’n nek. Het Zuid-Koreaanse bedrijf lanceerde tijdens de IFA in Berlijn op Apple-achtige wijze vorige week o.a. de opvallende Galaxy Gear

De eerder genoemde vingerafdrukscanner, door Apple gepresenteerd onder de naam Touch ID, is een boeiende ontwikkeling en bedoeld om via de home-button (onderaan) de telefoon deze te ontgrendelen ipv met een pincode. De toepassing is niet geheel nieuw zoals sommige media ons doen laten geloven en wordt al langer in de laptopwereld gebruikt. Toch biedt het veel mogelijken in combinatie met apps voor de App Store, iTunes en digitaal betalen. Helaas is deze functie niet beschikbaar voor apps van derden.

De echte verbeteringen zitten hem toch vooral in de software. Het nieuwe besturingssysteem iOS7 wat in juni dit jaar al werd gepresenteerd en wat op 18 september wordt vrijgegeven draait op alle nieuwe iPhones. Een update is dan ook beschikbaar voor de gebruikers van iOS 6 wat o.a. draait op de iPhone 5, iPhone 4S, iPhone 4, iPad 4, iPad 3, iPad 2, iPad mini en de vijfde generatie iPod Touch. Ondersteuning voor alle oudere modellen komt te vervallen. 

iOS7 heeft een volledig andere interface dan de oudere besturingssystemen en dat is dan toch uiteindelijk het grote nieuws. Geen hardware maar software. En dat is de afgelopen jaren duidelijk anders geweest. Opvallende nieuwe functies van dit iOS7 zijn o.a.

– Bedieningspaneel: Met één veegbeweging vanaf de onderkant heb je snel toegang tot alle regelaars. 

– Berichtencentrum: Voortaan beschikbaar vanuit het toegangsscherm, zodat je alle meldingen met één veegbeweging kunt bekijken. De nieuwe Vandaag-functie biedt een handig overzicht van je dag, inclusief informatie over belangrijke zaken als het weer, verkeer, vergaderingen en activiteiten.

– Verbeterde multitasking: Gebruikers kunnen op een meer visuele en intuïtieve manier tussen apps schakelen. In iOS 7 wordt bovendien bijgehouden welke apps het vaakst worden gebruikt en wordt materiaal automatisch op de achtergrond bijgewerkt.

– AirDrop: Een geheel nieuwe manier om snel en gemakkelijk materiaal uit te wisselen met anderen om je heen.

– Nieuwe filters in de Camera-app: Direct effecten toepassen op foto’s, een optie voor een vierkante camera en met één veegbeweging snel en gemakkelijk schakelen tussen de vier camera’s (video, foto, vierkant of panorama).

– Een nieuw ontworpen Foto’s-app: Met de nieuwe momentenfunctie kun je foto’s en video’s automatisch laten ordenen op basis van tijdstip en locatie.

– Schermvullende weergave in de vernieuwde interface van Safari: Met het nieuwe slimme zoekveld kun je gemakkelijker zoeken en er is een nieuwe weergave voor bladwijzers en Safari-tabbladen.

– Een activeringsslot voor Zoek mijn iPhone, zodat je je Apple ID en wachtwoord moet invoeren voordat je Zoek mijn iPhone kunt uitschakelen, gegevens kunt wissen of een apparaat dat op afstand is gewist opnieuw kunt activeren.

– Siri met nieuwe mannen- en vrouwenstemmen*, integratie van zoekacties op Twitter, Wikipedia-integratie en zoekacties met Bing vanuit de app.

– iTunes Radio: Gratis voorziening voor internetradio met meer dan 200 stations en een uitgebreide catalogus van muziek uit de iTunes Store, gecombineerd met functies die alleen iTunes kan bieden.

Mijn persoonlijke plus zit in de camera waar ik ook met de huidige versie onderweg prima foto’s mee weet te maken. De iPhone 5S heeft een lens die uit vijf elementen bestaat en bevat een camerasensor die 15% groter is dan zijn voorganger met een diafragma van f/2.2 wat ook bij weinig licht goede foto’s moet kunnen opleveren.

Video was niet altijd super maar dankzij de nieuwe 1080 HD-camera welke 120 frames per seconde kan maken kun je nu prima en coole slowmotion beelden maken. Tel daarbij op de camera burst-modus waarmee je 10 foto’s per seconde kunt maken en de verbeterde software voor het maken van een panoramafoto met een resolutie van 28 megapixels.

De nieuwe iPhone 5S is als toestel zeker niet trendsettend maar de software maakt heel veel goed en bepaald bijna volledig het grote verschil met z’n voorganger.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels