iTunes 11: is het hoogtepunt nu echt bereikt?

iTunes 11: is het hoogtepunt nu echt bereikt?

Apple's volgende grote update van iTunes verschijnt binnenkort, maar volgens Amerikaanse deskundigen niet met de features waarmee ze de concurrenten kunnen verslaan.

Twaalf jaar geleden leek Apple achter de feiten aan te lopen. Het was de tijd waar consumenten met pc's muziek ripten van cd's naar hun harde schijf en er eigen mixes mee wisten te maken.

Deze mixes werden op cd's gebrand en bijv. beluisterd via een Discman (het apparaat is vrijwel uit de markt verdwenen en opgevolgd door MP3-spelers), in de auto beluisterd, of weer gekopieerd voor verdere distributie. Deze zelfde ervaring hadden ze niet met een Mac. De nuance is dat in die tijd het aantal Mac gebruikers aanzienlijk lager was dan vandaag.

Apple's oplossing was iTunes, met de iPod, iPhone en iPad een van de allergrootste succesen van het bedrijf ooit. iTunes is in belangrijke mate ook de driver voor het businessmodel achter Apple. iTunes was een stukje dedicated software dat beloofde om dit allemaal te kunnen, maar die meer simpelheid had dan de rivalen. Het programma iTunes werd in korte tijd enorm populair. Je had in het begin een Mac nodig om het te gebruiken en met de komst van de iPod werd iTunes steeds populairder. Met de komst van iPhone en de iPad naast de iPod groeide het gebruik van iTunes en zorgde de dienst ervoor dat Apple op een indrukwekkende manier groot en populair werd.

Nu de cd bijna overleden is en mensen op allerlei manieren hun muziek kunnen krijgen, raakt iTunes minder populair. Met de komst van betaalde streamingservices als Spotify maar ook clouddiensten als Deezer, Google Music, Pandorra en Songza zal Apple iTunes moeten verbeteren om te kunnen blijven concurreren. De volgende versie van iTunes bevat weinig extraatjes waar iTunes zich echt mee kan onderscheiden. De nieuwe features die vrijwel allen te maken hebben met de interface zijn handig voor de bestaande gebruikers, maar niet voor consumenten die op een andere manier op zoek gaan naar content. 

De noodzaak om iTunes te blijven gebruiken zal met de inmense aantallen verkochte iPhone's en iPad's voorlopig wel voortduren. Op dat punt hoeft Apple zich totaal nog geen zorgen te maken.

Tags: apple, itunes, muziek

Reacties (6)

 • Kom op jongens, wat is dit? Ik ga er eens goed voor zitten om een grondig gefundeerd artikel over de tekortkomingen van een product te lezen, en dan komen jullie met dit????? DutchCowboys onwaardig wat mij betreft!

  Ma 26 nov 2012, 00:03 [reply]

  • Hans Schepers

  De tekortkomingen van iTunes zijn overal op het web al (jaren) te lezen, net als blogs over de andere producten en diensten van Apple die hun houdbaarheidsdatum overschreden zijn. Het blog mist wellicht wat onderbouwingen maar het bevestigt een sentiment dat op de grote blogs al lange tijd wordt beschreven. Te dure Retina MBP die verder niet onderscheidend genoeg is, iOS die uit zn voegen barst, falende Maps, iPhone 5 die niet goed werkt met secure wifi, mobile interface die is ingehaald door live tiles (Windows Phone), hardware die voor VEEL minder geld is voorbijgestreefd door oa de Nexus 4 etc. etc.. Robert, Google eens wat in het rond en verbaas jezelf. Heb je geen DC meer voor nodig.

  Ma 26 nov 2012, 04:52 [reply]

 • Ik vind het wel knap dat er conclusies worden getrokken op basis van een release die er nog niet eens is.

  Ma 26 nov 2012, 07:28 [reply]

  • Oli4B

  Een onleesbaar stukje en als je het hebt gelezen blijkt dat je niks hebt gelezen. Is er niet zoiets als een hoofdredacteur?!

  Ma 26 nov 2012, 10:02 [reply]

 • @robert @Oli4B excuses inderdaad, het artikel had nog niet live gemogen en is inmiddels aangepast.

  De achilleshiel van Apple is het businessmodel. Het lijkt voor Apple vrijwel onmogelijk om dit nu aan te passen omdat het direct invloed heeft op hun inkomstenmodel. iTunes11 is vooral een cosmetische verbetering.

  Ma 26 nov 2012, 12:17 [reply]

  • noizybee

  Wat een slecht verhaal. Vooral het eerste stukje. Net alsof er twaalf jaar geleden geen CD's konden worden geript op een Mac.

  Do 29 nov 2012, 17:55 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines