Moet Apple zich serieus zorgen gaan maken?

Apple's positie lijkt soms onaangetast. Nagenoeg ieder product wat uit de fabriek van het merk komt verandert in goud. Kroonjuwelen zijn de iPhone en de iPad en niet te vergeten iTunes. So far, so good want Apple maakt gigantische winsten.

Maar wie kijkt naar onderstaande grafiek, en dat zullen ze zeker bij Apple doen, ziet een ander beeld. De opkomst van Android is imposant te noemen. Het platform groeit onverminderd door en maakt alle andere alternatieven tot niche spelers. Dat geldt dus ook voor Apple. In de wetenschap dat Windows 8 en daardoor ook Windows 8 Phone, vrijwel zeker in de komende jaren marktaandeel zal gaan pakken komt er nog een zware concurrent bij. 

Blackberry lijkt gezien. Als ze niet snel met iets nieuws gaan komen lijkt het een merk wat uiteindelijk van de markt verdwijnt of wordt overgenomen door een veel grotere broer. 

Moet Apple zich serieus zorgen gaan maken?

Met een dominant platform wordt het ook voor developers steeds interessanter om hierin tijd en geld te investeren. Android was mede door z'n open structuur al aantrekkelijk en met de huidige groei van het platform zal dit alleen maar groeien.

Of Apple zich op termijn zorgen moet maken valt nu nog moeilijk te voorspellen. Met de verkochte volume's van de iPhone en en de iPad en de dominantie van iTunes lijkt dat zeker nog niet. 

In de VS steeg het aandeel Apple de afgelopen twee jaar van 25% naar 34%, Android steeg echter in dezelfde periode van 26% naar 53%. Ook in Q3 van dit jaar zien we eenzelfde beeld. Volgens cijfers van IDC bedroeg het aantal verkochte Android toestellen 75%, Apple sloot op 15%. In Q4 komen daar de Windows 8 Phones zeker bij. We zijn benieuwd naar de marktaandelen per 31 december a.s.

Tags: android, apple, ios
2d600050395e57e734f486cf6df66dec7accd832_42066_90_90_1Henk de Hooge

is oprichter en hoofdredacteur van Dutchcowboys. Daarnaast is hij online-uitgever, internet entrepreneur en MD van Red Banana, een creatief content marketing en communicatie bureau. Henk volgen kun je via Twitter @Henkey via zijn Facebook pagina en Google+. Zijn foto's kun je vinden door hem te volgen op Instagram.

Reacties (13)

  • Iwan

  Ik vind het altijd zo vreemd hoe die vergelijking gemaakt wordt tussen iOS en Android.
  Vergeet niet dat iOS alleen op Apple producten draait en Android op producten van een hele boel fabrikanten.

  Natuurlijk krijgt Android op een gegeven moment een groter marktaandeel.

  Do 22 nov 2012, 22:20 [reply]

  • Jelle Mol

  Een dominant platform mag voor developers dan wel interessant zijn; ook maar iéts verdienen aan Android apps is volgens mij nog steeds een uitdaging en maar voor weinig ontwikkelaars weggelegd.

  Het ecosysteem van de platforms zal een steeds grotere rol gaan spelen. Apple heeft dat al een tijdje goed voor elkaar en bouwt daarop voort.

  Do 22 nov 2012, 22:30 [reply]

  • Peter83

  Voor de developers blijft iOS gewoon het meest interessant, kijk maar naar de winsten per app.

  Bij Android haal je het meeste winsten uit reclames, en dat is juist wat ik niet wil; apps met reclames.

  Daarnaast ligt een groot deel (het grootste) van de verkochte Android-toestellen onder de 200/300 euro, dat kan je ook helemaal niet vergelijken met een iPhone (5) natuurlijk.

  Do 22 nov 2012, 22:39 [reply]

  • Hans

  Nagenoeg ieder product wat uit de fabriek van het merk komt veranderd in goud. ... zoek de vout

  Do 22 nov 2012, 23:07 [reply]

  • Iwan

  @Hans: Apple heeft geen fabriek? :P

  Do 22 nov 2012, 23:12 [reply]

  • John

  Als ik de grafiek bekijk groeit Apple iOS toch ook nog steeds, en dat met 1 product in tegenstelling tot android.

  Do 22 nov 2012, 23:13 [reply]

  • Erik

  Heerlijk hoe de Apple fanboys reageren met de oude argumenten:
  - ja maar Android draait op zoveel devices dus dat kun je niet vergelijken!
  - ja, maar Android heeft veel gratis apps dus developers verdienen er minder aan
  - ja, maar Android mag dan wel meer apps hebben, maar kwalitatief minder
  - ja, maar Apple heeft niet zoveel malware

  Als je de tegenargumenten van Apple fanboys over de jaren bekijkt worden ze steeds defensiever.
  Alle bovenstaande argumenten slaan als een tang op een varken:

  - ja maar Android draait op zoveel devices dus dat kun je niet vergelijken!
  * Dat kun je wel vergelijken: het draait om installed base voor een developer om uberhaupt bereik te hebben. Vergeet niet dat iOS ook draait op iPods, iPads etc. Zelfs met dat meegeteld legt Apple het af.
  - ja, maar Android heeft veel gratis apps dus developers verdienen er minder aan
  Dat was 2 jaar geleden waar. En misschien is het procentuele aankooppercentage op Android lager, met een grotere installed base is de omzet nog steeds groter, gewoon rekenen. Bovendien heeft Google grote stappen gemaakt met het aankoopproces en de developer console
  - ja, maar Android mag dan wel meer apps hebben, maar kwalitatief minder
  Ook al onzin, alle apps van enige bruikbaarheid op iOS zijn ook beschikbaar op Android en meer. Die meer zijn dan misschien nutteloze apps, maar kwalitatief is er hetzelfde aanbod.
  - ja, maar Apple heeft niet zoveel malware
  Dat is waar, maar alleen voor gebruikers die zomaar alles installeren. Apple heeft het dichtgetimmerd waardoor de gemiddelde idioot geen fouten kan maken. There's your iOS user.

  Overvalued, overhyped. Android will destroy iOS on all levels.
  En WP8 btw wordt tweede mobiele OS. quote by Apple: 'iOS is the most advanced OS'. Wake up.


  Terugkomend op het artikel:
  JA, Apple moet zich zorgen maken, helemaal met Tim Cook aan het roer:

  1. 1e defensieve move door Apple ooit met een kopie van de Samsung Note in de vorm van de iPad mini
  2. slecht supply chain management door teruglopende levertijden van Iphone5, wat pas sinds DEZE week op 2 weken is gekomen
  3. Marges staan onder druk omdat mensen beseffen dat ze voor minder geld, meer waar voor hun geld krijgen. Het is een kwestie van tijd voordat mensen zien dat een logo echt niet zoveel geld waard is.
  4. Apple is een iPhone company. Meer dan 50% van hun omzet is iPhone. Met de toenemende druk van Android en Window Phone 8 nemen de marges af en dus het premium image OF worden ze weer teruggedrukt in een niche waar alleen idioten 100% marge betalen.

  Vr 23 nov 2012, 01:01 [reply]

  • Peter

  Over defensief gesproken....

  Maar je hebt zeker een punt.

  Een Iphone5 bezitter.

  Zo 25 nov 2012, 09:04 [reply]

  • Me&My Flavour for Originals

  Ik doe je verhaal toch een beetje nuanceren Erik,
  De iPad mini is in ieder geval geen defensieve move als tegenhanger voor de Samsung note. De note is notabene een telefoon en geen tablet, daar is deze ook te klein voor.
  Het lijkt er eerder op dat Apple dit segment betreedt omdat ze tot consensus zijn gekomen dat er geld te verdienen valt met dit soort formaat tablets.
  Wat betreft je supplement chain management, hier hoort Apple al jaren tot de top van de wereld.
  Er is geen bedrijf ter wereld dat zoveel elctronische apparaatjes wereldwijd wegzet binnen zo'n korte periode, het is bij Apple introduceren en twee weken later is het te koop. Dat het bij de iPhone 5 niet helemaal vlekkeloos is gelopen heeft niet alleen met dit management te maken.
  De marges, een dure android telefoon of wp telefoon kost net zoveel als een iPhone, denk toch echt dat men bewust kiest om zoveel geld neer te leggen voor een iPhone, lumia 920 danwel htc one x.
  Natuurlijk kun je voor een paar honderd euro minder een telefoon kopen, maar dat kan al jaren en toch kiest een grote groep voor duurdere high end smartphones.

  Daarnaast is het hele eco systeem van Apple veel beter dan bij de andere systemen, het gaat denk ik nog jaren duren voordat men bij de andere systemen zover is dat men het met Apple kan meten.
  Dus ik denk eerlijk gezegd dat Apple zich geen zorgen hoeft te maken. In ieder geval niet de komende jaren, men is nog niet uitgekeken op iOS.
  Android is al jaren de koploper wanneer het om aantallen gaat, maar wat zegt dat nu eigenlijk?
  Als ik naar de grafiek kijk, dan zie ik een dalende lijn bij Q3 2011, dit komt door de introductie van de iPhone 4s, de grafiek is dus ook interessant om te zien wanneer we twee kwartalen verder zijn en kunnen zien wat het effect is geweest van de introductie van de iPhone 5.

  Vr 23 nov 2012, 07:23 [reply]

  • Tik Tak

  Even de feiten in het kort op een rijtje:

  - Beste ecosysteem dat is overduidelijk iOS!
  - Beste prijs kwaliteit verhouding Androide en het meeste keus. :P
  - Afgelopen jaar het meest innovatief qua OS Windows Phone 8 niet de spec's daar blijven nog bij achter eerlijk gezegd.

  Innovatieve App's - iOS
  Bruikbare App's - Android
  Waardeloze App's - Windows Phone 7.8 (8 weet ik nog niet geen ervaring mee) een paar Apps uitgezonderd maar dat is echt hoge uitzondering.


  quote: "There's your iOS user!" Ben ik het volledig mee eens! Maar het is voor de gemiddelde eindgebruiker wel fijn.

  High-end users kunnen beter een Android halen!

  En misschien is Windows Phone 8 wel het ideale toestel voor de zakenman ipv BlackBerry.

  Ik ben een iPhone 3G, iPad 2, Google Nexus S en Lumia 800 high-end user.

  Welke het dillema kent niet te weten wat die moet gaan halen Maart 2013!

  Keuzes liggen aan de iPhone 5s, Windows Surface phone en natuurlijk Google Nexus 4 als die ooit nog komt en anders wordt het misschien een HTC.

  Vr 23 nov 2012, 15:29 [reply]

  • Hahaha

  Het ecosysteem van Android is minimaal net zo goed als die van iOS er zit wel verschil in natuurlijk! Maar kijk maar naar het grafiekje en om je heen!

  Vr 23 nov 2012, 15:36 [reply]

  • anton

  Slechte grafiek. Als je de meest stabiele lijnen onderaan weergeeft wordt het ook duidelijk voor mensen die nu denken dat alles stijgt ten koste van Other.

  Za 24 nov 2012, 20:07 [reply]

  • DPLVK

  Ongelofelijk @Erik, hoe defensief je zelf op dit hele artikel en daarbij op de geplaatste reacties in gaat.

  Het mag in jou ogen dan wellicht overkomen als 'oude argumenten', maar zo lang deze argumenten nog steeds van toepassing zijn, en ja dat zijn de meeste nog steeds, is er niets aan de hand volgens mij?

  Overigens is de kwaliteit van de gemiddelde android app nog steeds bar slecht. Er mag dan wel hetzelfde aanbod zijn in beide stores, maar de apps verschillen vaak van gebruik/look. Dus ook dat punt klopt niet helemaal.

  Al met al zal de markt altijd uit meerdere groepen blijven bestaan en is er voor iedereen wat wils. Daarbij kun je hoog of laag springen, maar als iemand toch echt meer wil betalen voor een high-end iPhone, dan blijft dat toch wel gebeuren.

  Wo 28 nov 2012, 22:57 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines