Apple krijgt patent op 'design' van de eerste iPad

Eerder deze week kreeg Apple een aantal nieuwe patenten toegewezen, inclusief eentje die gaat over het 'design' van de orginele iPad. Dit zogenaamde 'design' patent gaat alleen over het feit dat de iPad een rechthoek is met afgeronde hoeken.

Er is waarschijnlijk recent geen beter voorbeeld te vinden dat beter de absurditeit aantoont van het huidige patentsysteem. Alle verschillende tablets die de afgelopen paar jaar de revue gepasseerd zijn hebben allemaal afgeronde hoeken en zijn allemaal een rechthoekig.

De vraag is nu wat Apple gaat doen, gaan ze een verbod aanvragen tegen Google, Amazon, Samsung en alle andere bedrijven die een rechthoekig gevormde tablet op de markt hebben gebracht met afgeronde hoeken? Of gaan ze de kas wat verder spekken? Patent expert Alexandre Montagu van MontaguLaw, de auteur van Intellectual Property: Money And Power In A New Era, denkt gelukkig van niet: "Apple will use the patent primarily to defend against 'counterfeit' iPads."

Tags: apple, design, ipad, patent

Reacties (5)

 • Let op: een US design patent is een model, niet te verwarren met een US utility patent, een patent (of in beter Nederlands een octrooi).

  Een design of een model beschermt een uiterlijke vormgeving, terwijl een octrooi of een patent een technische oplossing beschermt.

  Dit design is dus alles behalve een voorbeeld van het octrooisysteem (patentsysteem), het heeft daar eenvoudigweg niets mee te maken.

  Ik geloof dat Innovatie onze wereld verder brengt. Ook geloof ik dat innovatie gewaardeerd moet worden. Een gedegen en tijdelijke bescherming van innovatie, ook van innovatieve vormgeving, vormt de basis voor een waardering van innovatie. Deze waardering is essentieel voor onze vooruitgang en onze welvaart.

  Een verhelderende blik op het beschermen van innovatie is te vinden in http://docs.piausa.org/Economic-Effects-of-IP-Intensive-Manufacturi...

  Dit rapport concludeert: "Today, some two-thirds of the value of America’s large businesses can be traced to the intangible assets that embody ideas, especially the intellectual property (IP) of patents and trademarks. Promoting and protecting new intellectual property should be a high priority for U.S. policymakers."

  Zo absurd is zo'n systeem kennelijk niet.


  Za 10 nov 2012, 14:31 [reply]

 • "Ik geloof dat Innovatie onze wereld verder brengt". Mee eens! "Ook geloof ik dat innovatie gewaardeerd moet worden". Ook mee eens! Maar "Een gedegen en tijdelijke bescherming van innovatie, ook van innovatieve vormgeving, vormt de basis voor een waardering van innovatie. Deze waardering is essentieel voor onze vooruitgang en onze welvaart" is een drogreden. Immers met een "gedegen ... bescherming" maken we in de huidige wetgeving van de innovator een monopolist. En nog nimmer is ".. de vooruitgang van de welvaart" gediend geweest met monopolies. In tegendeel. feitelijk is niet de innovator de motor van de welvaart, maar diegene die het succesvol ver-marketen. Dus los van de wijze waarop de innovator wordt gewaardeerd, is het van een hoog maatschappelijk belang dat iedereen vrij moet zijn te proberen innovaties op de markt te brengen.
  Dat de innovator daar misschien van mee kan profiteren is verder prima, als men wel bedenkt dat ook iedere innovator, hoe innovatief en creatief hij ook is, alleen tot die innovatie is gekomen omdat ook hij/zij op de schouders van vele andere staat. En moeten die dan ook niet (gedeeltelijk) meeprofiteren? Ook op dat punt is de huidige wetgeving rond intellectueel eigendom uiterst discriminerend: er is er één (de uitvinder/ de auteur) en hoe hij aan zijn wijsheid is gekomen wordt genegeerd.

  Overigens gaat dit allemaal voorbij aan de werkelijke stelling van het Dutchcowboy artikel van de Redactie "Er is waarschijnlijk recent geen beter voorbeeld te vinden dat beter de absurditeit aantoont van het huidige patentsysteem". En daar heft de redacteur gewoon gelijk in: in geen enkel systeem van intellectueel eigendom en de bescherming daarvan kan zo iets triviaals als "de iPad een rechthoek is met afgeronde hoeken"n worden beschermt of beloond. Als dat met een monopoly beschermt moet of kan worden dan haalt dat de hele rechtvaardiging van het wettelijk creëren van monopolies onderuit. Dus wat juristen ook aan drogreden willen opzetten; deze vormgeving kan onder geen enkele definitie van innovatie vallen.

  Za 10 nov 2012, 15:17 [reply]

 • nu juist monopolies op innovaties brengen de wereld verder:

  Sterker zonder de beloning van het tijdelijk monopolie zouden wij geen LEDs, geen flash geheugen, geen gloeilamp, geen telefoon, geen computer, geen penicilline, geen stoomturbine, geen prikkeldraad, geen dieselmotor etc. etc. hebben.

  Het mag dan de Heer Ahles misschien ontgaan zijn, maar nu juist monopolies op innovaties hebben de wereld vooruit gebracht en brengen deze onverminderd vooruit.

  Was het tijdelijke monopolie er niet geweest, dan zouden wij als een Quaker community leven en met paard en wagen het land bewerken en een gemiddelde levensverwachting van 35 jaar hebben. Niet een wereld waarin ik zou willen leven.  Za 10 nov 2012, 15:48 [reply]

  • Jelmer

  Boeken voor baby's en peuters zijn al een eeuw rechthoekig met afgeronde hoeken. De innovatie betreft het toepassen van een oud ontwerp op een nieuw apparaat. Absurd.

  Za 10 nov 2012, 16:12 [reply]

 • Dat is toch gewoon geniaal!

  Het ontwerp is trouwens iets meer dan dat:

  http://www.google.com/patents/USD670286?dq=D670,286&hl=en&sa=X&ei=zgWdUNGqIIHo0QGsz4HQDQ&sqi=2&pjf=1&ved=0CDQQ6AEwAA

  De kromming van de achterzijde, en de "lay out" van de voorzijde maken deel van het ontwerp uit.

  Za 10 nov 2012, 16:29 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines