Wat wil Apple nou echt van Samsung?

Wat wil Apple nou echt van Samsung?

De patentenoorlog tussen Apple en Samsung blijft maar doorgaan. Velen vragen zich terecht af: wat wil Apple nu echt van Samsung? Joe Wilcox van Betanews weet het zeker: 100% van de opbrengst die Samsung verdiend heeft met smartphones en toekomstige toestellen.

Steve Jobs zei ooit al dat hij 'Android helemaal kapot wil maken' en Samsung is daar een goed slachtoffer voor, zeker omdat Apple vindt dat de Galaxy-smartphones gewoon een regelrechte kopie zijn van de iPhone. 

Maar Apple is veel verder gegaan dan de meeste mensen weten. In 2010 deed het bedrijf een licentievoorstel aan Samsung dat ging over het patent 'pinch to zoom' en ook over het uiterlijk en de interface van de Galaxy S. Samsung zou 30 euro per verkochte smartphone en 40 euro per verkochte tablet moeten betalen aan Apple om het probleem op te lossen. Wanneer Samsung afzag van Android en zou kiezen voor Windows Phone, zou het zelfs nog extra kortingen krijgen. Apple ziet Windows Phone namelijk niet echt als een grote concurrent, maar Android wel.

Samsung is hier vanzelfsprekend niet op ingegaan, want dit zou Apple een te machtige positie opleveren op de smartphonemarkt. Anderzijds waren er dan geen rechtszaken meer, want Apple verdiende toch aan de smartphones van Samsung dus het zou dan allemaal niets hebben uitgemaakt. Wat de Amerikaanse rechters gaan zeggen, is nog onduidelijk. Meestal komen ze op voor Amerikaanse bedrijven zoals Apple, maar het zou ook overduidelijk kunnen zijn dat Apple misbruik heeft gemaakt met het licentievoorstel. De prijzen lagen zo hoog dat het de concurrentiepositie van Samsung zou kunnen verslechteren en dat mag natuurlijk niet zomaar. 

Reacties (6)

  • Mike Philippens

  Ik hoop dat Apple echt helemaal naar de klote gaat. Een stel bloedzuigers zijn het. Patenten op zaken die ze niet zelf hebben uitgevonden, en dan iemand helemaal de grond in proberen te procederen.
  Dat hele multitouch is GEEN Apple uitvinding, de smartphone is ook geen Apple uitvinding. Ze hebben het alleen mooier gemaakt en anderen proberen dat na te doen. Dat is heel normaal en elk bedrijf doet competetive analasys om te zien waar het succes van de concurrent vandaan komt en hoe ze dat kunnen evenaren.
  We weten allemaal nog dat Apple het jaren geleden heeft geprobeerd met Windows, dat ze ook als bedreiging zag. Ook toen was het verhaal dat Apple het had uitgevonden en de anderen het gekopieerd hebben. En wat bleek: Apple had het zelf gejat van Xerox PARC.

  Ik hoop niet dat ze door al dat gekloot met patenten de wet aan hun kant hebben, want dan mag niemand meer de dingen maken die 'De Grote Innovator' heeft 'bedacht'.

  Di 14 aug 2012, 16:16 [reply]

  • Bas Baars

  Mike,

  Apple heeft de GUI, weliswaar voor (achteraf gebleken) een fooi van Xerox PARC kunnen namaken. Daar was iedereen zelf bij en mee accoord.

  Apple heeft bij de introductie van de iPhone niet geroepen de smartphone te hebben uitgevonden. Maar dat uitdebateren wordt meer een woordenspel. Ze hebben wel zaken slim gecombineerd (iPod, mobiel, GUI) tot een device met een nieuwe GUI, dat momenteel de basis is voor praktisch elk type smartphone.

  In de huidige procesgang tussen Samsung en Apple wordt bewijs na bewijs aangedragen dat Samsung een aantal aspecten in haar smartphones verwerkt die al (gepantenteerd) te vinden waren in iPhones.

  Natuurlijk neemt meneer Cook de emotie van Steve over richting Android. En daar is een hele heldere reden voor. Volgens mij zat er iemand in de board van Apple op het moment dat Google met Android startte. Zij voel(d)en zich bestolen. Op de vraag waar Apple dus heen wil is mijn idee vrij eenvoudig: Samsung is (momenteel) de beste weg om Android aan te vliegen, gezien marktaandeel en producten. Compliment voor Samsung zou je zeggen ;-)

  Even los van wat jij of ik daar van vinden, op basis van emotie (ongetwijfeld gecombineerd met zakelijke motieven, omdat Cook nou eenmaal een stuk koeler is dan Steve was) ontstaan soms vermakelijke taferelen. Ondertussen maken beide bedrijven miljardenomzetten en winsten. Dus veel kwaad kan het niet. Sit back, relax en enjoy the f(l)ight zou ik zeggen.

  Di 14 aug 2012, 17:13 [reply]

  • Mike Philippens

  Ik vind die patenten onzinnig, want het gaat om dingen die zij helemaal niet uitgevonden of zelfs maar één poot aan ontwikkeld hebben. Pinch to zoom is iets van de multitouch interface die door verschillende instanties/bedrijven los van elkaar is ontwikkeld. Apple heeft toevallig een van de leading ontwikkelaard ervan overgenomen en ongetwijfeld zijn daar die patenten van afkomstig. Maar het is door verschillende bedrijven ontwikkeld.

  En zo kunnen we elk 'patent' wel bediscussiëren. Ik denk gewoon dat Apple de bui ziet hangen met Android, in de zin dat ze die strijd nooit kunnen winnen. Zij zijn maar alleen en Android zijn een heel pak leveranciers en ontwikkelaars die het heel erg mooi kunnen maken en Apple heeft gewoon op den duur de kracht niet meer om er tegenop de boksen.
  En dát is de reden dat ze het zo willen doen.

  Indertijd, toen de échte uitvinder van de PDA (Psion) de bui zag hangen met Windows Mobile, hebben ze hun technologie ondergebracht in een apart bedrijf en anderen konden er een licentie op nemen. Dat is ook een aanpak. Helaas heeft Psion het niet gered, maar zij waren de echte pioniers en hebben echt dingen zelf ontwikkeld en niet door aquisities of copy cat gedrag verkregen zoals Apple. Daarom is die hele juridische toestand één grote farce die de consument alleen maar geld kost.

  Di 14 aug 2012, 17:27 [reply]

  • Me&My Flavour for Originals

  Wie is Joe wilcox? En wat is betanieuws? Nieuwssite die nog in ontwikkeling is?

  Di 14 aug 2012, 18:10 [reply]

  • cowboytim

  Tuurlijk lijken de mobieltjes van Samsung op die van de iPhone. Maar heel veel mobiels lijken op elkaar.

  En ik denk dat dit Apple de motivatie geeft om telkens door te ontwikkelen en te blijven vernieuwen.

  Je hebt nu eenmaal altijd een role-model waar mensen op willen lijken. Apple zou daar juist trots op moeten zijn. Ookal snap ik dat het bloed irritant moet zijn als alles nageaapt wordt.

  Ik zelf heb btw een Samsung toestel. De reden dat ik geen iPhone heb, is omdat ik het een te afgesloten systeem vind.

  Wo 15 aug 2012, 09:41 [reply]

  • rosalasje

  Apple is gwn de beste!
  samsung is een volle na aper van Apple, apple is ook veel en veel chiller! en fijner en mooier!
  En ik ken ook veel meer mensen met een iphone dan met een samsung (samsung is ook goedkoper omdat het slechter is) vind ik!
  samsung heeft ook een hele onscherpe camera

  Zo 9 jun 2013, 15:59 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines