Technology08.08.2010

Yoko Ono : “Jobs is a nice man but no Beatles for iTunes”


yoko-ono-jobs-is-a-nice-man-but-no-beatl.jpg
yoko-ono-jobs-is-a-nice-man-but-no-beatl.jpg

De Engelse titel zegt al genoeg. De erven John Lennon aka Yoko Ono (77) heeft weer eens gesproken. Geen Yellow Submarine in iTunes. Natuurlijk heeft ze het recht aan haar kant als ze zegt dat niet iedereen zomaar even geld kan verdienen aan the Beatles, niets is groter toch, maar Ono zelf blijkbaar wel.

Heeft ook de jongere generatie wars van CD’s en om over oude vinyl platen al helemaal niet te praten, niet gewoon het recht om ook the Beatles op hun iPod legaal te kunnen downloaden. Natuurlijk verdient Jobs daar aan. Maar weigeren is een vrijbrief om op alle mogelijke manieren de muziek toch te downloaden of (illegaal) te kopiëren. Het zou volgens experts in het geval van de Beatles om 100 miljoen downloads per jaar kunnen gaan.

Het is echter complexer dan het lijkt. Niet alle rechten zijn in handen van mevrouw Ono, Paul McCartney, Ringo Starr en Olivia Harrison (weduwe van George Harrison). De druiven zijn zuur, in honger naar meer geld zijn ooit vrijwel alle rechten verkocht aan de inmiddels overleden Michael Jackson. Pogingen om deze terug te kopen zijn mislukt. Apple zou nu alleen de rechten bezitten van alles wat is gepubliceerd na 1967. Ono zelf heeft wel de rechten voor Yes i’m a witch.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.