Technology13.10.2013

Solar Team Eindhoven wint Cruiser-klasse World Solar Challenge 2013


De studenten van het Solar Team Eindhoven moesten er na het laatste wedstrijdonderdeel nog een volle dag op wachten, maar vandaag werd het op de prijsuitreiking in Adelaide dan toch echt duidelijk: Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, heeft de Cruiser-klasse gewonnen van de World Solar Challenge 2013.

solar-team-eindhoven-wint-cruiser-klasse.jpg
solar-team-eindhoven-wint-cruiser-klasse.jpg

Wedstrijd verloop
De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) reden met hun auto Stella vanaf het begin van de race al vooraan in de Cruiser-klasse. De voornaamste concurrenten waren het Duitse team uit Bochum en een Australisch team, die ook af en toe aan kop reden, maar met minder passagiers. Stella reed de meeste van haar wedstrijdkilometers met 3 of meer inzittende personen. Uiteindelijk finishte het Eindhovense team, op vrijdag 11 oktober om 13:03 uur Darwin tijd, na een rit van 3.000 kilometer. De gemiddelde snelheid tijdens het rijden van de Challenge bedroeg 67 kilometer per uur. Topprestaties als 120 kilometer per uur rijdend met vier personen waren geen uitzondering.

Jurering
Na de tijdsfinish en de officieuze binnenkomst in het centrum van Adelaide, was er op zaterdag 12 oktober nog één obstakel te overwinnen. Een jury beoordeelde de deelnemende auto’s, waaronder de auto van Solar Team Eindhoven, op aspecten als comfort, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties zoals het intuïtieve stuur, maar ook op kofferbakruimte en fileparkeren. Uniek – en dus goed voor veel punten – was de kentekenregistratie in Nederland.

Overwinning
De combinatie van tijdsduur, bijladen van het elektrisch net, het aantal inzittenden gedurende de wedstrijd en het uiteindelijke jury-oordeel bepaalde dat Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven nu ‘wereldkampioen’ is op het gebied van gezinsauto’s op zonne-energie. Event Director Chris Selwood van World Solar Challenge over de overwinning van Stella: “Ik feliciteer Team Eindhoven met deze innovatie, praktisch design en een vooruitziende blik, op het gebied van zonneauto’s in de toekomst. ‘Stella’ is een prachtige zonnewagen in een gebied van uitzonderlijke auto’s en teams.”

Nederland is sterk vertegenwoordigd in de zonnerace. Eerder deze week werd Delft met Nuna7 kampioen in de Challenger-klasse; Twente werd derde.