Technology19.09.2011

Google Plus tot nu toe


google-plus-tot-nu-toe.jpg
google-plus-tot-nu-toe.jpg

Het nieuwe sociale netwerk Google Plus van Google is nu sinds eind juni live. Volgens de laatste tussenstand heeft Google Plus meer dan 20 miljoen gebruikers. En dat binnen 23
dagen, terwijl twitter en facebook daar jaren over deden. Maar Google geeft (nog) geen officiele cijfers over het aantal leden en de activiteit daarvan. Na de minder geslaagde uitstapjes in de sociale wereld, Buzz en Wave, lijkt daarmee nu het tij gekeerd voor de zoekgigant op dit gebied.

De introductie van Plus was overigens vooraf gegaan door een jaar lang intensief intern testen of zoals ze het bij Google noemen: dogfooding. Daarnaast is G+ nog steeds in Beta. Je kunt er wel in, maar alleen per uitnodiging. Zo zijn business pages nog niet actief en mogen bedrijven dus ook geen pagina’s maken. Verder blijkt dat sinds de introductie facebook en twitter ook niet stil hebben gezeten en verbeteringen hebben geintroduceerd.

Waarom social voor Google?
Je zou zeggen, schoenmaker houd je bij je leest. Zoeken en vinden daar ben je goed in probeer niet iets te doen wat je niet kunt. Echter Google houd zich al veel langer op allerlei manieren verdienstelijk bezig met zaken die niet direct met zoeken te maken hebben. Zoals onder andere Google Docs, Android, Chrome, Chrome OS, Chromebooks, Google Voice en YouTube. En met de acquisitie van Motorola is Google ook hardware fabrikant. Al deze activiteiten worden betaald vanuit de advertentie inkomsten, maar dienen gelijk ook als een platform voor die nog altijd zoekgerelateerde diensten. Het is dan ook niet meer dan logisch om dat platform uit te breiden met een sociale component die alles aan elkaar verbindt. Zeker aangezien facebook op dit moment als marktleider alle sociale traffic naar zich toe trekt. En daarmee potentiele advertentie inkomsten natuurlijk.

Hoe werkt het?

Kringen
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Google Plus en hoe werken die? Het meest opvallende zijn de Kringen waarmee G+ werkt. Je deelt de mensen die je volgt in in kringen die je aanmaakt. Klinkt raar, maar het is net zoiets als dat je in een
mailprogramma een groep mensen maakt die je vaak tegelijk mailt. Zo kun je dus een kring maken met alleen familieleden en een kring met iedereen die je kent erin. De eerste is om foto’s te delen van je kinderen, de tweede om alles wat je met iedereen
online wilt delen kenbaar te maken. Je kunt net zo veel kringen maken als je wilt. Het aantal mensen dat je kunt volgen is wel beperkt tot 5000.

Hangouts
Met Hangouts kun je met maximaal 10 mensen tegelijk video chatten. Op zich niets nieuws, maar Google is er in geslaagd om dit ontzettend gebruiksvriendelijk te doen. Het is een kwestie van twee keer klikken en je bent gelijk in beeld en in gesprek met een ander. Anderen uitnodigen om deel te nemen is ook een fluitje van een cent. Daarnaast kun je in de Hangout ook samen Youtube video’s kijken. Een van de mogelijkheden die gebruikt gaan worden is bijvoorbeeld lesgeven via een Hangout.

Foto’s delen
Foto’s uploaden en delen gaat ook ontzettende simpel. Hiervoor wordt Picasa gebruikt. Ook dit is een voorbeeld van hoe eenvoudig het kan. Op zich is het niet zo afwijkend van andere foto upload diensten. Wel zijn er al ontzettend veel fotografen actief. De manier waarop je foto portfolio’s in context kunt tonen is veel vriendelijker dan bij andere sites. Daarom zijn er ook al veel kunstenaars actief. daarnaast biedt de fijnmazige privacy instelling van G+ heel veel mogelijkheden voor delen. Van een op een tot delen met iedereen.

+1
De +1 knop is op drie plaatsen te gebruiken, op Google Plus bij posts en comments, in de zoekresultaten van Google en op websites die de +1 knop hebben geimplementeerd. Als je op een site de +1 knop van Google gebruikt dan wordt deze site meteen in je Google Plus +1 pagina gezet onder je profeil. Tevens kun je via de +1 knop ook meteen de site delen met je G+ netwerk. Daarnaast zal de +1 steeds meer gevolgen hebben voor de zoekresultaten in de Google zoekmachine. Wat wel vreemd
is, is dat de +1’s die je geeft in Google Plus niet terugkomen in de lijst van +1’s onder je profiel.

Google Games
Ook zijn er spellen, de meest bekende is het alomaanwezige Angry Birds. Op facebook zijn spelletjes natuurlijk een grote hit. Maar even zoveel mensen ergeren zich groen en geel aan de Farmville en Maffia Wars uitnodigingen. De spelletjes zitten achter een
knop en worden alleen getoond als je op die knop drukt. De spelletjes werken verder goed, maar het aanbod is nog beperkt. Google probeert developers te trekken met veel aantrekkelijker tarieven dan facebook.

Business pages
Pagina’s voor bedrijven komen eraan rond Q3 dus vanaf oktober. De bedrijvenpagina’s zijn in een testfase met 30.000 testers. De verwachting is dat er ook een Analytics module bij deze pagina’s hoort. Verder zullen de bedrijvenpagina’s naar mijn idee niet te veel afwijken van de persoonlijke pagina’s. Over de praktische betekenis en uitwerking hiervan zal ik het in mijn volgende blog hebben. Het enige voorbeeld van een bedrijvenpagina op dit moment is die van Ford.

Privacy instellingen en data meenemen
Zonder op de gehele wijze van instellingen in te gaan zijn er ontzettend veel mogelijkheden om je berichten te beschermen. Zo kun je alleen delen met mensen die je volgen zelfs al reageer je op een volledig openbaar bericht. Je kunt je berichten
zo instellen dat ze niet te delen zijn met anderen dan degenen aan wie je je bericht hebt gestuurd en zo zijn er legio mogelijkheden waardoor je de openbaarheid of juist afgeslotenheid van communicatie in handen hebt. Daarnaast is het heel eenvoudig om je account op te heffen en tevens om al je data weer uit het systeem te halen.

Groter geheel binnen Google
Bovenstaande is in een notendop wat G+ is. Daarin zitten al heel veel verschillen met facebook in twitter wat betreft mogelijkheden en instellingen. Een nog groter verschil is dat G+ wordt aangeboden naast een groot aantal andere diensten van Google. De nieuwe vormgeving van Google met de zwarte balk bovenin laat ook zien dat het de intentie is om dat verder uit te nutten. Als je kijkt naar al die diensten dan kun je niet anders concluderen dat Google een one stop shop wil zijn voor alles op internet. Het enige wat eigenlijk ontbreekt is internetbankieren. Maar met Google Walllet is dat ookal verleden tijd. Verder zal Google sociale media verder integreren in de zoekmachine, maar ook adverteren binnen G+ zal uitbreiden. 

Controverse
In de tussentijd hebben zich ookal enkele controverses voorgedaan. Zo verplicht Google de gebruikers om hun echte naam te gebruiken. Een aantal gebruikers heeft daarover geklaagd, omdat zij vinden dat het altijd mogelijk moet zijn om onder een
pseudoniem of anoniem aanwezig te zijn. Google antwoordt daarop dat het gaat om dat als mensen onder hun echte naam publiceren men beleefder is tegen elkaar. Eric Schmidt heeft echter gezegd dat G+ ook een “identity management” tool is. Naar mijn mening gaat het er dan ook om om een “internettelefoonboek” te maken. Dit omdat echte gebruikers de meest interessante gebruikers zijn om weer te verkopen aan adverteerders en marketeers.

Daarnaast waren er in het begin ook bedrijven (en die zijn er nog steeds) die al meteen een bedrijvenpagina openden. Google heeft bijvoorbeeld mashable gedwongen om hun Mashable pagina stop te zetten en alleen onder de namen van hun journalisten te publiceren. Dat hebben ze onder protest gedaan. Met de live gang van de Business pages kunnen we in ieder geval heel wat verwachten.

Analyse groter geheel
facebook heeft al diverse aanpassingen gemaakt aan de site sinds de komst van G+. Aanpassingen die sterk lijken op functionaliteit die ook in G+ zit. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen te delen met mensen die je aangeeft in plaats van met iedereen. Dat maakt in ieder geval duidelijk dat hoewel Google nog in afgesloten beta is met “weinig” gebruikers het al een factor van belang is.

Conclusie voor de consument voorlopig
Op basis van de functionaliteiten is G+ een interessant alternatief of toevoeging aan het sociale media landschap. De hoeveelheid gebruikers en traffic die Google al heeft zullen er zeker toe leiden dat G+ veel gebuikt zal worden. G+ is echter meer dan een sociaal netwerk en heeft naast kale functionaliteit ook een aantal onbewust culturele voordelen boven andere sociale netwerken. Aan beide punten zal ik in volgende blogs aandacht besteden.

Conclusie voor bedrijven voorlopig
G+ zal een factor van belang worden in de communicatie van bedrijven met de massa op individueel niveau. Doordat G+ tegelijkertijd veel groter en vele malen fijnmaziger is dan de andere sociale netwerken zal de bedrijfsgebruiker heel goed op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze nieuwe tool. Net zoals bij de consument is dat niet alleen kale functionaliteit, maar ook onbewuste cultuur. G+ zal het sociale netwerk zijn dat voor het eerst de sociale muur tussen bedrijf en consument zal slechten.

Artikelen voor de komende tijd:
De bedrijvenpagina voor G+
De strategie van Google met G+
De cultuur van het sociale netwerk G+

bthesingh@gmail.com

Brendan Thesingh

Brendan heeft meer dan 10 jaar ervaring in het leiding geven aan online projecten en professionals. Van database tot multimedia extravaganza.

Verder lezen over Facebook

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

WhatsApp is tegen een beschamend probleem aangelopen: als je de WhatsApp-sticker-AI gebruikt om nieuwe stickers te laten genereren, dan voegt het als je op Palestijnse kinderen zoekt geweren toe aan de figuurtjes van kin...

Social Media06.11.2023

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Google Plus

​5 social media-apps die het nooit hebben gehaald – en waarom

De makers van Instagram komen met een nieuw soort social medium, al is het vooral een nieuwsapp. Via kunstmatige intelligentie gaat deze app je nieuws voorschotelen dat bij je past. En je kunt reageren op het nieuws van...

Social Media06.02.2023

​5 social media-apps die het nooit hebben gehaald – en waarom

Google Currents vervangt Google+ voor alle G Suite-klanten

Google heeft aan alle G Suite klanten laten weten dat Currents op 6 juli 2020 algemeen beschikbaar wordt. Voor nog bestaande zakelijke Google+ gebruikers wordt de functionaliteit geüpgraded naar Currents. Voor deelnemer...

Online13.06.2020

Google Currents vervangt Google+ voor alle G Suite-klanten

Het is over en sluiten voor Google+

In december 2018 heeft Google al aangekondigd dat Google+ voor consumenten vanaf april 2019 wordt beëindigd omdat het te weinig (of nauwelijks nog) wordt gebruikt. Wijsheid of niet; het betekent letterlijk over en sluit...

Social Media04.02.2019

Het is over en sluiten voor Google+

4 April gaat de stekker er definitief uit
Google+ stopt na potentieel datalek, Google verzwaart beveiliging

Oh, dat gaat ze kosten. Dat gaat ze zo veel kosten. Google heeft flink geflaterd met Google+, zo blijkt. De toch al zo goed als gestorven social media-dienst van Google gaat stoppen voor consumenten, zo zegt het bedrijf...

Social Media09.10.2018

Google+ stopt na potentieel datalek, Google verzwaart beveiliging

Lek lang verzwegen, aanpassingen in toestemmingen Android wel goede zaak
Updates voor Google Plus: de laatste strohalm?

In de wereld van Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat zou je bijna vergeten dat er nog ergens zo'n sociaal medium rond dartelt. Google Plus. Het klinkt bijna nostalgisch, want gebruik jij het nog weleens? Of heb je h...

Social Media31.08.2016

Updates voor Google Plus: de laatste strohalm?

Het social media gebruik in Nederland neemt nog altijd toe

Het social media gebruik in Nederland neemt nog altijd toe. Zo blijkt uit het meest recente social media onderzoek, alweer voor het zesde jaar op rij gehouden door Newcom. WhatsApp is het grootste platform, de messaging...

Social Media25.01.2016

Het social media gebruik in Nederland neemt nog altijd toe

We gebruiken vooral WhatsApp, Facebook en YouTube
​Nieuw ontwerp Google+

Gisteren introduceerde Google een nieuw design voor Google+. Het is nu volledig in lijn met de Material design filosofie. Dat betekent dat de mobiele site ook volledig responsive is en exact hetzelfde als de nieuwe webve...

Social Media18.11.2015

​Nieuw ontwerp Google+

Niet langer een Google+ account nodig voor andere Google-diensten

Google+, het sociale netwerk van Google, is steeds meer aan het veranderen. Het moest het antwoord op Twitter en Facebook worden, maar zover is het nooit gekomen. Er is al veel over geschreven. Iedereen heeft er wel iets...

Online28.07.2015

Niet langer een Google+ account nodig voor andere Google-diensten